Elfogyott a feldolgozóipar szuflája

Vágólapra másolva!
Csökkenést mutat a Beszerzési Menedzser Index novemberi értéke. Az index csökkenése a feldolgozóipar lassuló ütemű növekedését jelzi az előző két hónap gyorsuló növekedése után.
Vágólapra másolva!

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 51,0 százalék, ami 3,7 százalékponttal alacsonyabb az októberi 54,7 százalékos értéknél - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

A novemberi fellendülés kisebb ütemű, mint a tavalyi év azonos hónapjában (52,2), és elmarad az előző három év azonos hónapjaiban mért értékek átlagától (52,9) is. A lassulás ellenére az őszi hónapok átlagos növekedése (53,3) 0,1 százalékponttal nagyobb fejlődést mutat, mint a tavalyi évben (53,2), és 1,0 százalékponttal nagyobb, mint az előző három év azonos időszakainak átlaga (52,3).

A január-novemberi időszak teljesítményét átlagosan növekedés jellemzi (52,4), ami azonban elmarad az előző két évben mért értékektől (2006: 53,5; 2005: 54,0). A két első őszi hónap gyorsuló ütemű növekedése tehát nem folytatódott novemberben, így előreláthatóan a feldolgozóipar negyedik negyedéves és éves átlagos teljesítménye elmarad majd a tavalyitól.

A felmérés részindexeinek többsége kisebb növekedést jelez, mint egy hónappal korábban. Ez alól kivétel a beszerzési árak indexértéke (67,6), ami 7,6 százalékponttal nőtt, így az árak nagyobb növekedését jelzi. Az index értéke nagyobb, mint az előző év azonos időszakában (61,9). Jobban nőttek a vásárolt készletek (54,9), mint egy hónappal korábban, és kéthavi lassulást követően javult a szállítási átfutási idő ( 52,7) a feldolgozóiparban.

Az előző hónaphoz hasonlóan tovább lassult az új megrendelések (52,0) növekedési üteme, az index 5,2 százalékponttal csökkent. Ezzel párhuzamosan lassult a beszerzési mennyiség (53,8) növekedése is. Az index azonban nagyobb értéket vesz fel, mint egy évvel korábban (52,5). Csökkent a termelési mennyiség (51,4) növekedése is, így a kibocsátásbővülés elmarad a tavalyi év azonos hónapjától (53,5).

Az októberi csökkenést követően november folyamán nőttek a feldolgozóipari késztermékkészletek (52,1). Az index nagyobb növekedést jelez, mint egy évvel korábban (50,2). A külpiaci mutatók értéke csökkent az előző hónaphoz képest. Az importindex (54,1) azonban továbbra is növekedést jelez, szemben az exportindex
(48,1) csökkenést mutató értékével.

A szeptember-októberi időszak növekedését követően novemberben visszaesett a foglalkoztatás a feldolgozóiparban. A foglalkoztatási index értéke (45,8) 8,4 százalékponttal csökkent, így nagyobb csökkenést mutat, mint az előző három év azonos időszakaiban mért értékek átlaga (46,8).