A foci-Eb 1,4 milliárd eurót hozhat

Vágólapra másolva!
A jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság 1,4 milliárd eurós hasznot hoz majd a kontinens gazdaságának egy felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

A mérkőzések átlagosan 42 millió euró hasznot hoznak majd, de a legjövedelmezőbb találkozók akár 49-56 millió eurós pluszt is jelenthetnek a MasterCard megbízásából végzett kutatás eredménye alapján.

A pozitív hatások elsősorban az érdekelt csapatok országaiban, illetve a rendező Ausztriában és Svájcban lesznek érzékelhetőek, de az Eb meccsei a teljes kontinens gazdaságára kedvező befolyással bírnak majd. Nő a jegyekre, utazásra, ételre és italra elköltött pénz, és a szurkolói kellékekből, szponzorációs összegekből, reklámbevételekből, valamint a telekommunikációs, továbbá új média szolgáltatások használatából nyert profit összege is látványos növekedést mutat majd.

A csoportkörben a C-jelű négyes rangadói emelkednek ki a meccsek sorából: az Olaszország-Franciaország, a Hollandia-Franciaország és az Olaszország-Hollandia találkozók összesen 168 millió eurót hozhatnak Európa gazdaságának. Ezek mellett a Svájc-Portugália, az Ausztria-Németország, valamint a Spanyolország-Oroszország összecsapásoktól lehet sokat várni.

Az elemzés szerint a későbbi szakaszban egy esetleges Németország-Olaszország, Németország-Hollandia vagy Németország-Franciaország meccs jelentené a legnagyobb hasznot.