A Mol húzza fel a BUX-ot

Vágólapra másolva!
Egy spekuláns által vezérelt áremelkedés hajtja fel a Mol árfolyamát, amely a tegnapi 24 790 forintos záróár után kedd délelőtt 25 600 forintig ugrott fel arra a hírre, hogy az osztrák olajipari cég, az OMV pert indított a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. ellen magyar bíróságok előtt - mondta Sarkadi Szabó Kornél.
Vágólapra másolva!

A Cashline Értékpapír vezető elemzője szerint átmeneti lehet a Mol árfolyamának délelőtti 2,5 százalékos emelkedése. A vezető elemző úgy véli, hogy a nap második felére a Mol árfolyama, amely 10 óra tájban 2,5-3 százalékkel emelkedett, visszatérhet a tegnapi záró árához, mivel mind az amerikai határidős indexek, mind az európai olajipari részvények negatív tartományban vannak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 67,25 pontos emelkedéssel, 25 390,56 ponton nyitott kedden. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,27 százalékos erősödés.

A Mol piaca határozhatja meg kedden a BUX index alakulását a megkérdezett szakértők szerint, akik a többi részvény esetében további, enyhe gyengülést valószínűsítettek. Az OMV kedden reggel konferencián jelentette be, hogy tovább kívánja folytatni a tárgyalásokat az együttműködésről a Mollal és arra törekszik, hogy a részvények megvásárlásának akadályait elhárítsa. Egyben azt is bejelentették, hogy pert indítottak a Mol ellen az OMV bizonyos jogai elévülésének elkerülése érdekében.

Péter János, a KBC Securities üzletkötője szerint a BUX alakulását leginkább az határozhatja meg, hogy a bejelentésre hogyan reagál a piac. Hozzátette, hogy az amerikai jelzálogpiaci válság még mindig érezteti kedvezőtlen hatását, a piacok nem nyugodtak meg.

Hasonlóan vélekedett az OMV tájékoztatójának hatásáról Zillich István, a Takarékbank üzletkötője is. Úgy vélte a bejelentés megbolygathatja a Mol piacát és spekulációs vételekre is sor kerülhet. A többi részvényt illetően az árfolyamok enyhe csökkenését prognosztizálta az üzletkötő, a kedvezőtlen nemzetközi piaci teljesítményekkel összhangban.