Pekingben nyitott irodát a Nasdaq

Vágólapra másolva!
Irodát nyitott Pekingben a Nasdaq, az amerikaik szerint így több kínai céget csábíthatnak a tőzsdére. A világ börzéi napjainkban azon fáradoznak, hogy kínai cégeket csábítsanak be kereskedésükbe, mivel a befektetők szeretnének részesülni a gyorsan növekvő gazdaság nyújtotta haszonból.
Vágólapra másolva!

A Nasdaq jelenleg 52 kínai társaság részvényeivel kereskedik, amelyek piaci összértéke körülbelül 57 milliárd dollárt tesz ki. Ezek közül 19 idén csatlakozott a Nasdaq parkettjéhez, 9 cég pedig tavaly lépett be az amerikai elektronikus tőzsdére, és ez év végéig még legalább egy vállalat követi ezeket - idézi a Nasdaq ázsiai ügyvezetőjét, Guang Hszüt a Reuters. A jövőre a tőzsdén megjelenő kínai cégekről Hszü azt mondta, ezek főleg az energetikában érdekelt társaságok.

Hszü, aki egyébként a pekingi iroda feje lesz, azt mondta, a Nasdaq megfontolná a sanghai tőzsdén való megjelenést is, ha Kína változtat a külföldi vállalatok bevezetésére vonatkozó szabályozásán. Az ázsiai jelenlét a cég szerint teljessé tenné a Nasdaq globális elérhetőségét, ráadásul, a cég ázsiai-csendes-óceáni vezetője, Eric Landheer szerint jelenleg Kína a legfontosabb piac a cég számára. A Nasdaq, és társai azonban komoly versennyel számolhatnak, hiszen Kína elhatározta, hogy kiépíti saját, Nasdaq-mintájú tőzsdéjét.

Kína a múlt év végén egyezett bele abba, hogy a New York Stock Exchange (NYSE) és a Nasdaq irodát nyisson Pekingben, az Egyesült Államokkal zajló magas szintű gazdasági stratégiai dialógus részeként. A NYSE Euronext december 11-én nyitja meg irodáját, azon az estén, amikor a gazdasági dialógus második köre elkezdődik. Az amerikai delegációt Henry Paulson pénzügyminiszter vezeti majd, a tárgyalások Peking mellett lesznek. Washington valószínűleg további nyomást fog gyakorolni Pekingre, hogy pénzügyi szektorát nyissa szélesebbre. Az amerikaiak azt is szeretnék elérni, hogy Kína emelje a külföldi cégek által a kínai pénzintézetekben szerezhető részesedés felső határát. Peking arra már ígéretet tett, hogy az év végén megszűnteti a külföldi alkuszi tevékenységre vonatkozó moratóriumot.