Meglepetést is hozhat 2008 a tőzsdére

Vágólapra másolva!
Nehéz megítélni, hogy milyen irányba mozog jövőre a magyar tőzsde, hiszen, lehet indokot találni erre is és arra is. A Concorde elemzői szerint a magyar kamatcsökkentésre még kevés az esély, pedig jó alapot teremthetne a részvények áremelkedésének.
Vágólapra másolva!

Nehéz megítélni, hogy milyen mozgások lesznek jövőre a magyar tőzsdén, hiszen az optimizmusra és a pesszimizmusra is lehet okokat találni - vélik a Concorde elemzői. Móró Tamás, a Concorde vezető elemzője szerint a magyar piac számára 2008-ban továbbra is központi kérdés lehet az amerikai lakáspiac és a jelzáloghitel-válság alakulása, és ezen a téren elhúzódó negatív folyamatokra lehet számítani. Amerikában ugyanis még csak most kezdtek el esni a lakásárak, ami akár több hónapig, vagy évig is elhúzódhat.

Ugyanakkor a magyar tőkepiac megítélése jelenleg meglehetősen negatív a nemzetközi intézményi befektetők körében, és ez meglátszik a Budapesti Értéktőzsde forgalmán is. Mivel azonban a külföldi intézmények kezében gyakorlatilag nincs magyar részvény ezért ők inkább csak vásárlóként tudnak belépni a magyar piacra, ami okozhat meglepetést a portfolió átrendezés időszakában.

A magyar vállalatok profitnövekedése ráadásul jövőre 15-17 százalékos lehet - a Molt leszámítva - ami a jelenlegi árazási szintek mellett már vonzóvá teheti a papírokat. Igazi fellendülést azonban a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedés hozhat, főleg, ha ez a jegybanki alapkamat csökkentésével párosul - véli Móró Tamás.

A magyar makrogazdasági helyzettel kapcsolatban nem túl optimisták a Concorde szakértői. Meglátásuk szerint aggodalomra adhat okot, hogy az államháztartásban az elkövetkező évekre tervezett kiadáscsökkentések nem biztos, hogy teljesülnek, ugyanakkor a bevételi oldalon szinte biztosra vehető az adócsökkentések mérséklő hatása. A kiadási oldalon például a MÁV és a BKV tervezett megtakarításai lehetnek kérdésesek.

Jaksity György a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Concorde valamennyi üzletágában enyhe forgalombővülést ért el az idén. Az idei jelentős jutalék-csökkenést részben ellensúlyozni tudta a hatékony költséggazdálkodás, így összességében az árbevétel nagyjából a tavalyi szinten alakul 2007-ben is. ( A tőzsde honlapján közzétett eredménykimutatás szerint a befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei mintegy 5,5 milliárd forintot tettek ki 2006-ban, a tevékenység eredménye pedig 4,2 milliárd forint volt.)

A Concorde nyereségének több mint a felét termelő intézményi értékpapír kereskedelmi üzletág árbevétele az idén 10 százalékkal bővül a jutalékszint jelentős csökkenése ellenére. A lakossági üzletág, ami az összes árbevétel felét adja, mérsékeltebben, 0-5 százalék közötti mértékben nő. A két üzletág által kezelt ügyfélvagyon mintegy 300 milliárd forintot tesz ki. A vállalati pénzügyi üzletágban a sok munka ellenére mérséklődő árbevétellel számol a Concorde.

A brókercég a csökkenő nyeresége ellenére nem változtat a támogatási és mecénási tevékenységre fordított összeg nagyságán, az idén is mintegy 75 millió forinttal - árbevételének 1,5 százalékával - támogat különböző szociális és egészségügyi alapítványokat, valamint kulturális és sport programokat.