Leállították a szlovák kórházprivatizációt

2007.12.06. 15:00

 A betegellátásról szóló törvény módosításával, csütörtökön leállította a kórházprivatizációt a szlovák parlament, .

A módosítást előterjesztő egészségügyi tárca abból a megfontolásból indult ki, hogy ha egy kórházi intézmény részvénytársasággá alakul át, akkor az állam elveszíti egyik eszközét kötelezettségei teljesítésére, holott a törvény állami feladatként szabja meg a közegészségügyi ellátást, az állami egészségügyi politika megvalósítását és annak felügyeletét.

Bastrnák Tibor, a törvény ellen szavazó Magyar Koalíció Pártjának képviselője, a parlament egészségügyi bizottságának tagja, az eddig hatályos, az 51 százalékos állami tulajdonrészt megengedő törvény előterjesztője, a csütörtöki módosítást kommentálva azt mondta: most már csak azt kellene tudni, vajon a korházak fenntartásának anyagi fedezetével megbirkózni képtelen államháztartás honnét teremti elő az alulteljesítő kórházak üzemeltetéséhez szükséges pénzt. Hogy ezek után a külső befektetők, hogyan reagálnak az előállt helyzetre, "azt majd meglátjuk."

A december 30-tól hatályos törvény "garantálja, hogy a klinikák és az országos feladatokat ellátó egészségügyi intézmények, valamit a rendkívüli helyzetekben különleges feladatok ellátására hivatott egészségügyi intézmények tulajdonosa az állam marad" - állapítja meg az egészségügyi tárca.

Más módosításokat is bírálva az egészségügyi bizottság ellenzéki elnöke, Viliam Novotny a TASR szlovák állami hírügynökségnek azt mondta, hogy ezzel megnehezül a betegek gyógyfürdő-terápiához való hozzáférése. S mert újra körzetesítették az orvosi ellátást, s a betegek ezek után ismét csak a körzeti orvos beutalójával kereshetnek fel szakorvosokat. Novotny szerint ráadásul a módosítással újabb bürokratikus, írnoki terheket raknak az egyébként is agyonterhelt orvosokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK