Tavasszal újabb gázáremelés jöhet

Vágólapra másolva!
Jövő áprilisától a januárihoz képest 7,5 százalékos gázáremelést tartana szükségesnek a kormány számára készült szakértői anyag - értesült a Népszabadság. Az árak alakulásába addig azonban több minden is beleszólhat, Kákosy Csaba, az új gazdasági miniszter nem is vállalkozott a jövő évi árak becslésére.
Vágólapra másolva!

Áprilistól 114 forintra nőhet a gáz köbméterenkénti alapára - tartalmazza a kormány számára készült szakértői becslés. A nemzetközi olajár most tapasztalt nagymértékű emelkedése csak a jövő év során gyűrűzik be, a további, 7,5 százalékos emelés emiatt válhat szükségessé. Az anyag júliustól egy derű-, illetve egy borúlátó becslésre ágazik. Abban az esetben, ha az olajárak nem nőnek tovább, a beszállító, az orosz Gazprom akár meg is maradhat a második negyedévben alkalmazott ár mellett. Ha viszont az olaj jegyzésára tartósan magas marad, július 1-jétől akár 119 forintra is emelkedhet az alaptarifa. Sokat változtathat még a számokon a forint/dollár árfolyam alakulása: az anyag 175 forintos szinttel kalkulál.

Ha a tél folyamán sok gáz fogy, az ország hamarabb ledolgozhatja a 2004-2006-os gázárak leszorítása miatt a jelenleg német kézben lévő E.On Földgáz Trade gáznagykereskedő felé felhalmozódott százmilliárdos adósságot. Ha a törlesztés júliusra "kifut", a kormány szakértőinek számításai szerint akkor akár a jelenlegi szintre is beállhat a lakossági tarifa.

Gázipari szakértők az előrejelzést kissé túl derűlátónak ítélik meg. Az importár 2008 közepén nagyobb mértékben is felszökhet, és az E.On-cég felé fennálló gáztartozás sem biztos, hogy rendeződik. Emellett júliustól elvileg felszabadul a lakossági gázpiac, ami a központi ármeghatározás eltörlésével járna együtt: egyes szakértők erre az esetre több tízszázalékos drágulást is elképzelhetőnek tartanak.