Az előzetesnél is lassabb volt a magyar növekedés

Vágólapra másolva!
Előzetes adatoknál is lassabban 1 százalék alatt nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A húzerőt továbbra is az ipar jelenti.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével pedig 1 százalékos volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A korábban közölt gyorsbecslés szerint a harmadik negyedévben a GDP 1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével pedig 1,1 százalékkal. A statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára plusz-mínusz 0,2 százalékpont.

Várható volt, hogy a KSH lefelé módosítja a harmadik negyedéves növekedési ütemet, mivel az időközben megismert szeptemberi építőipari termelés és kiskereskedelmi forgalom meredek visszaesést mutatott - közölte az [origo]-val Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A GDP szerkezete nem okoz különösebb meglepetést az elemző szerint.

A negyedik negyedévben bázishatások miatt kissé élénkülést mutathat a növekedés, amely azonban a Takarékbank szerint továbbra is elmarad a 2 százaléktól, így a teljes éves növekedés 1,6 százalék lehet. Jövőre az első negyedévben még szintén gyenge növekedést várnak - az idei első negyedév magas bázisa miatt - , azt követően pedig fokozatos, de lassú gyorsulás várható, így jövőre 2,6 százalékos növekedés lehetséges.

Középtávon azonban korlátozhatja a növekedési kilátásokat a gyengülő külső konjunktúra és a hazai gazdaság magas adóelévonás és kamatok miatti gyenge versenyképessége, így a potenciális növekedés 3-3,5 százalék között lehet, ami elégtelen a gyors felzárkózáshoz és a tömeges munkahelyteremtéshez. A monetáris politika azonban a korlátozott mozgástere miatt nem tud hozzájárulni a növekedési kilátások javításához - véli Suppan.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2007 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest mért gazdasági növekedés 0,3 százalék volt. Az első három negyedévben a bruttó hazai termék 1,5 százalékkal emelkedett. Tavaly a harmadik negyedévben a GDP 3,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével a növekedés 4 százalékot tett ki.

Tavaly a harmadik negyedévben a GDP 3,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével a növekedés 4 százalékot tett ki.

Az első három negyedévben a bruttó hazai termék 1,5 százalékkal emelkedett. Az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 2,5 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,1 százalékkal nőtt. A végső fogyasztás 2,9 százalékkal csökkent, ezen belül a háztartások fogyasztása 2,4 százalékkal esett vissza. Az export 15,7 százalékkal, míg az import 13,7 százalékkal bővült.

A KSH közlése szerint az idén a harmadik negyedévben a növekedés húzóerejét az ipar 7,4 százalékos teljesítménynövekedése jelentette. A háztartások végső fogyasztása viszont 2 százalékkal csökkent. A háztartások fogyasztási kiadásainak csökkenésével összhangban a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma is csökkent, amit a nagykereskedelem teljesítményének növekedése részben ellensúlyozott.

Az árutermelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar és építőipar - hozzáadott értéke a nemzetgazdasági átlagnál lassabban, 0,4 százalékkal nőtt. Érdekes adat még, hogy a mezőgazdaság teljesítménye - elsősorban az aszály miatt - 18 százalékkal esett vissza.

Az építőipar hozzáadott értéke a második negyedévi tendenciát folytatva, de annál gyorsabb ütemben, 15,2 százalékkal csökkent. A termelés csökkenése az építőipar minden területén jellemző volt, de különösen az egyéb építmények - az autópályák, autóutak - építése esett vissza. Ebben elsősorban a korábbiaktól jelentősen elmaradó állami megrendelések játszottak szerepet.

Az átlagosnál nagyobb, 3 százalékos mértékben emelkedett a hozzáadott érték a pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén, ezen belül a korábbi tendenciával ellentétben a gazdasági szolgáltatások mutattak erőteljesebb növekedést. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménye megegyezett az előző év azonos negyedévi szinttel.