Hét százalék felett a novemberi infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak novemberben 0,6 százalékkal nőttek októberhez képest, és 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A piaci elemzők novemberre ennyit vártak.
Vágólapra másolva!

Novemberben a havi maginfláció 0,5 százalék, az éves 4,6 százalék volt. Az első tizenegy hónapban az árak átlagosan 8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A fogyasztói árak az idén októberben 0,8 százalékkal nőttek szeptemberben képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly novemberben a havi áremelkedés 0,2 százalék volt, az éves 6,4 százalékot tett ki.

Az elsősorban a monetáris politika hatáskörén kívülről érkező, jelentős felfelé mutató kockázatok miatt az MNB legfontosabb feladata, hogy az ún. másodlagos infláció kialakulásának veszélyét megelőzze - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az MNB jelenlegi előrejelzése szerint ugyan a 3 százalékos inflációs célkitűzés teljesülhet 2009-re, azonban a sajtóhírek szerint 2008 júliusában várható a gázpiac liberalizálása, ami esetlegesen drasztikus áremelésekhez vezethet - tette hozzá.

Amennyiben jelentős energiaár-emelésre kerül sor a jövő év közepén, az inflációs célkitűzés 2009 végére tolódhat, ami ugyan nem jelentené a monetáris politika hiteltelenségét, de ha a célkitűzést folyamatosan el kell tolni, a kamatcsökkentés teljesen hiteltelen lenne. Szerencsés esetben is legkorábban február-márciusban lehet kamatcsökkentés - vélekedett az elemző.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index októberhez képest szintén 0,6 százalékkal emelkedett, tavaly novemberhez viszonyítva 9,3 százalékkal nőtt. Az árakat az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása húzta fel novemberben, miután a sertéshúson kívül szinte mindennek emelkedett az ára egy hónap alatt.

Forrás: [origo]

A KSH közlése szerint októberhez viszonyítva az élelmiszerek árai 1,4 százalékkal emelkedtek. Az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - nélkül számítva az élelmiszerek az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal drágultak. Az étolaj 9,2 százalékkal, a tej 5,7 százalékkal a sajt 5,5 százalékkal drágult. A sertéshús ára viszont 3,1 százalékkal csökkent.

Az átlagot meghaladó mértékben, 0,9 százalékkal emelkedtek az egyéb cikkek árai októberhez képest. Ezen belül a járműüzemanyag árak 3,3 százalékkal nőttek, a gyógyszer, gyógyáruk esetében pedig 1,4 százalékos árcsökkenést mértek.

Egy hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben, 0,3 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, szintén 0,3 százalékkal emelkedett az áruk a ruházkodási cikkeknek és ugyancsak 0,3 százalékkal drágult a háztartási energia, a szolgáltatások esetében 0,2 százalékos áremelkedést mértek. Ez utóbbin belül a szerencsejáték 13 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 58,4 százalékkal emelkedett a liszt, 30,1 százalékkal az étolaj, 24,7 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 23,2 százalékkal a tojás, 21,8 százalékkal a száraztészta, 21,5 százalékkal a kenyér, 19,4 százalékkal a péksütemények, valamint 17,1 százalékkal a baromfihús ára.

A háztartási energia átlag feletti 12,3 százalékos áremelkedésén belül, a távfűtés 31,3, a vezetékes gáz 17,8 százalékkal lett drágább.

A gyógyszer, gyógyáru 17,6, a járműüzemanyag 9,5 százalékkal került többe, mint 2006 novemberében. Szintén átlag alatt, 5,1 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, valamint 0,3 százalékkal a ruházkodási cikkek. A tartós fogyasztási cikkek körében 1,5 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.