Már a módosításokat is elfogadták a költségvetésben

Vágólapra másolva!
Meglepetések nélkül ért véget a költségvetési módosítások szavazása kedden az Országgyűlésben. A 30 milliárd forintot érintő módosítások nyomán emelkedik jövőre a köztisztviselői illetményalap, rendezték az egyetemi tanárok, a bírók és az ügyészek alapilletményének összegét is a költségvetés keddi végszavazásában. Az elfogadott törvény fő számai azonban már nem változtak, a hiányt így a bruttó hazai termék 4 százalékára tervezi a kormány. A parlament elfogadta azt is, hogy 1 milliárd forinttal többet kapjon az Országos Mentőszolgálat.
Vágólapra másolva!

A költségvetés keddi szavazásánál a bevételi és kiadási főösszeg már nem változhatott, csak fejezeteken belüli átcsoportosítások voltak lehetségesek, amelyekhez 360 módosító indítvány érkezett. Az Országgyűlés november végén fogadta el a 2008. évi költségvetés fő számait. E szerint a hiány jövőre 1117,596 milliárd forint lesz. A jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 7899,542 milliárd forintban, kiadási főösszegét pedig 9017,138 milliárd forintban határozták meg. A tb-alapok többlete 1,955 milliárd forint lesz.

A fejezeteken belüli átcsoportosításoknál a kormány által támogatott, lényegesebb módosító javaslatok közül Veres János, pénzügyminiszter kiemelte a felsőoktatási oktatók, valamint a kutatók illetményének alapját képező garantált illetménytételt, a köztisztviselői illetményalap, a bírói és ügyészi alapilletmény összegét és a közalkalmazotti illetménytábla bértételeit, továbbá a közalkalmazottaknál az illetménypótlék számítási alapját.

Az elfogadott módosítások alapján 38 650 forintra emelkedik a jelenlegi havi 36 800 forintos köztisztviselői illetményalap. Az egyetemi tanári munkakör garantált havi illetménye 416 500 forintról 437 300 forintra nő. A legalacsonyabb bírói, illetve ügyészi alapilletmény havi 339 000 forintról 356 000 forintra emelkedik.

A kormány megfontolásra javasolta azt a módosítást is, amely lehetővé tette, hogy előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül túlléphetővé váljon a 2008. évi gázár-kompenzációs összeg.

Az önkormányzati gazdálkodást érintette az az elfogadott indítvány, amely a középiskolába bejárók után a támogatás mértékét 15 ezer forintról 18 ezer forintra növelte. Emellett a szombathelyi színház működési keretét kiegészítették 50 millió forinttal.

Igent mondtak a képviselők többek között arra az indítványra, amely a felsőoktatási szakkollégiumok támogatását ötvenmillió forintos kerettel jelenítené meg a jövő évi büdzsében, míg az Oktatásért Közalapítvány plusz 35 millió forinthoz juthat.

Zöld utat kapott az a javaslat is, amely az MTA könyvtárának juttatna plusz ötvenmillió forintot.

Támogatták a képviselők a szociális étkeztetésről szóló javaslatokat is, és egyhangú igen szavazatot kapott az a szocialista kezdeményezés is, amely meghagyná a kollégiumok finanszírozását a jelenlegi formában, s nem építené be a közoktatási teljesítménymutatók rendszerébe.

A Fidesz szerint jövőre tovább mélyül a válság

A Fidesz ugyan elfogadta a költségvetési törvényhez benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokat, de továbbra is fenntartja, hogy a 2008-as büdzsé a szociális válság költségvetése lesz - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján, amelyet a költségvetési módosító indítványról szóló parlamenti szavazás után tartott. A politikus az MTI kérdésére azt mondta: a költségvetési törvényhez benyújtott támogatott módosítókat már az első körös szavazásnál is támogatták, és most is ezt tették, mert nem volt benne olyan indítvány, amelyet ne tudtak volna elfogadni. Hozzátette: most és az előző alkalommal is kikérték a szavazási listából, amivel nem értettek egyet, de egyébként a támogatott sort el lehetett fogadni.

Az elfogadott módosító indítványok összességében semmilyen tekintetben nem változtattak a költségvetésen, amely tovább növeli a lakosság és a vállalkozók adóterheit - szögezte le Varga Mihály. Hozzáfűzte: szó sincs arról, hogy az alagút végén lennénk, a rászorulók és a középosztály kiszolgáltatottsága növekedni fog 2008-ban.

A Fidesz alelnöke sajnálatát fejezte ki, amiért a koalíciós többség egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogatott. Ezek közül kiemelte, hogy a kormánypárti képviselők nem szavazták meg azt a javaslatot, amely a mentőszolgálatnak adott volna plusz 2 milliárd forintos támogatást, és azt sem, amely a határon túli magyarok egészségügyi ellátását támogatta volna 80 millió forinttal.

Szintén nem kapott többséget az a fideszes javaslat, amelyet a megyei jogú városok polgármesterei adtak be a kollégiumi és diákotthoni normatíva emelése érdekében, és az sem, amely a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását növelte volna 1 milliárd forinttal.

Varga Mihály az MTI kérdésére elmondta: szeretnék, ha a parlament még a karácsonyi ajándékozás előtt elfogadná az ajándékozási illeték módosításáról szóló fideszes javaslatot, amely szerint a szülő a gyermekének évente háromszor adhatna 500 ezer forint értékű illetékmentes ajándékot, és illetékmentességet élvezne az első lakás vásárláshoz adott 5 millió forint is.