Rubelre válthatnak az orosz energiacégek

Vágólapra másolva!
A Gazprom és a Rosznyefty - vagyis a legnagyobb állami földgáz- és olajcég - után tegnap a legnagyobb orosz magántulajdonban levő olajtermelő, a Lukoil is bejelentette: fontolóra veszi, hogy a jövőben az olajért és a gázért dollár helyett rubelt kér, amennyiben tovább gyengül az amerikai valuta - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lépés megdrágítaná az orosz energiahordozókat mindazok számára, akik eddig dollárban fizettek, így a váltás a Molt is érintené. Andrej Gajdamaka, a Lukoil vezérigazgatója közölte, hogy a jelenlegi rendszer kedvezőtlenül érinti pénzügyi eredményüket, mert a költségeiket rubelben kell fizetniük, miközben a bevételeik dollárban folynak be, márpedig a rubel csak az idei első kilenc hónapban 14-15 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Helyettese, Leonyid Fedun úgy nyilatkozott, hogy az átállásra akár már 2009-ben sor kerülhet, amennyiben a bankok képesek lesznek ennyi idő alatt felkészülni. Szerinte várható, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) is már 2009-ben valutakosárral váltja fel a dollárt, ami újabb csapást jelentene az amerikai valutára és az olajfogyasztókra. Az USA-val leginkább szemben álló országok a szervezetben, Irán és Venezuela már a múlt hónapban javasolta ezt, de Szaúd-Arábia, a világ vezető kőolajtermelője visszaverte kísérletüket. Irán ezt követően bejelentette, hogy a maga részéről ezentúl csak más valutákért, elsősorban euróért és jenért ad el olajat.

Bár Oroszország a világ második legnagyobb olajtermelője, az elemzők úgy vélik, egy ilyen változás nem rendítené meg a dollárt. Azt mindazonáltal a szakértők nemigen tartják elképzelhetőnek, hogy a rubel a nemzetközi piacokon leválthassa a dollárt, mert ehhez nincs meg iránta a szükséges bizalom, másrészt valószínűleg nincs is elegendő mennyiség belőle ahhoz, hogy egy ilyen szerepet betölthessen.