Mumbaiban drágább az iroda, mint Amerikában

Vágólapra másolva!
Budapesten lényegesen olcsóbbak a luxusirodák, mint a világ felkapott városaiban. A legdrágább irodák a londoni West Enden, az indiai Mumbaiban (az egykori Bombay), az ugyancsak londoni Cityben és Moszkvában működnek. Az élbolyt alkotó elitirodák tarifáit a többi meg sem közelíti.
Vágólapra másolva!

A trendeknek megfelelően Budapesten is emelkedtek a prémium (tehát az A kategórián belül is elitnek számító) irodaházak bérleti díjai az elmúlt évben, ezzel együtt a magyar főváros a világ középmezőnyébe tartozik.

A legdrágább budapesti irodaházakban ugyanis havonta 22 eurót kérnek egy négyzetméterért. Az elemzők szerint idehaza is kialakulóban van egy nagyon szűk luxusiroda-piac, ahol esetenként az átlagnál 70 százalékkal drágább egy-egy bérlemény.

A CB Richard Ellis nemzetközi ingatlan-tanácsadó társaság aktuális, Globális bérleti díjak című kutatása szerint változatlanul a londoni West End a világ legdrágább irodahelyszíne. A listavezető 207 eurós díjaitól jócskán elmarad még az utána következő indiai Mumbai, a londoni City és Moszkva is.

A tíz legdrágább város mezőnye nem változott az elmúlt hat hónapban, bár sorrendjük igen: a Mumbaiban lévő Nariman Point négyzetméterenkénti 119 eurós bérleti költségével három helyet ugorva a második legdrágább helyszín lett. Moszkva 112 eurós eredménnyel, két helyet előre lépve, bekerült az első ötbe.

Tokió belső és külső központja az ötödik, illetve a hatodik helyre csúszott vissza. Manhattan üzleti negyede (Midtown Manhattan) az átlagosan 63,48 eurós havonkénti bérleti díjával csupán a 12. a világ legdrágább irodáinak a rangsorában.

Érdekes, hogy Szingapúrban emelkedett leggyorsabban a bérleti költség az elmúlt évben (83 százalékkal), míg Észak-Amerika az ötven leggyorsabban dráguló piac harmadát adta. Két amerikai város e listán az első tízben kapott helyet: Los Angeles peremkerületeiben 45 százalékkal, a kanadai Edmontonban 43 százalékkal nőttek a költségek 12 hónap alatt.

Európában Moszkva, Oslo, Varsó és a londoni West End szintén gyorsan növekvő bérleti díjú helyszínnek bizonyult. A földrészen Moszkva vezet 65 százalékos növekedéssel, a következő helyre sorolt Oslóban 49 százalék volt az éves növekedés. A jelentős drágulás Európa-szerte jellemző, az erős kereslet és a legjobb elhelyezkedésű, legfelső kategóriás irodák hiánya miatt.