Cseh-magyar energiaszövetség köttetett

Vágólapra másolva!
Stratégiai szövetségre lépett a CEZ és a Mol, és vegyes vállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá, a CEZ pedig 7 százalékos részesedést vásárol a Molban. Az elsősorban villamosenergia-iparban érdekelt cseh és a magyar olajcég első közös projektje két erőmű megépítése lesz Pozsonyban és Százhalombattán. Az OMV-nek nem tetszik a fejlemény.
Vágólapra másolva!

A CEZ és a Mol olyan közös vállalkozást hozott létre, amelyben a felek egyenlő sajáttőke részesedéssel, szavazati joggal és hasonló operatív döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek - olvasható a két vállalat által az [origo]-hoz eljuttatott közleményben. A vegyes vállalat a gázalapú energiatermelésre, és az ehhez kapcsolódó gázinfrastruktúrára összpontosít Közép-és Délkelet-Európa négy országában: Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában. Az első nagyobb beruházás a Mol csoport pozsonyi és százhalombattai finomítóiban tervezett gázerőművek megépítése. Az épülő erőművek beépített teljesítőképessége 800 megawatt lesz, emellett Pozsonyban a meglévő hőerőművet is korszerűsítik, aminek a teljesítménye így 160 megawattra növekedik. A várható befektetés a két projekt esetében 1,4 milliárd euró. A vegyes vállalati megállapodás keretében a Mol a közös vállalatba viszi a telephelyeken jelenlegi is üzemelő hőtermelő berendezéseket, és az ezekhez kapcsolódó infrastruktúrát. A közös vállalkozás pénzügyi finanszírozásáról még tárgyalnak, azonban a célkitűzés az, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználják a projektfinanszírozást.

A CEZ 7 százalékos részesedést vásárol a Mol saját részvényeiből, ezzel egy időben pedig egy amerikai vételi opciót ad el a Molnak 20 000 forintos kötési árfolyamon. Ez az opció az aláírástól számított három éven belül hívható majd le. Az opció prémiuma fedezi a kötési árfolyam és a vételár közötti különbséget, valamint garantálja a CEZ számára a tőkebefektetési költségek fedezetét az opció lejártáig, vagy annak lehívásáig. A CEZ-zel megvalósuló együttműködés következtében a Mol saját áramellátását nagyobb biztonsággal tudja ellátni. A CEZ-zel való együttműködés hiányában a Molnak az áram 60 százalékát és a gáz 15 százalékát külső forrásokból kellett volna megvásárolnia.

Növeli az energiaellátás biztonságát, jelentős szinergiákat biztosít, fokozza a finomítói hatékonyságot és megerősíti a Mol vezető szerepét a területen. A stratégiai partnerség a további növekedés lehetőségét is megteremti a vonzó regionális energiapiacon - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol csoport igazgatósági elnöke és elnök-vezérigazgatója.

"Azok az országok, ahol a Mol csoport aktív szerepet játszik, azonosak a CEZ csoport terjeszkedési célterületeivel. A Mollal való közös együttműködés lehetővé teszi a CEZ számára, hogy megerősítse helyzetét a közép-és délkelet-európai villamosenergia-piacokon egy, a gázpiacon erős pozícióval bíró partner segítségével. A CEZ és a Mol kezdeti vegyes vállalati projektjei az érintett országok növekvő energiaárai, valamint a szoros együttműködésből adódó hozzáadott értékek miatt rendkívül vonzóak. Ilyen előny a Mol hőenergia-vásárlása, a gázturbinák alternatív tüzelőanyag felhasználási képessége és a már meglévő infrastrukturális háttér" - hangsúlyozta Martin Roman, a CEZ igazgatótanácsának elnöke és elnök-vezérigazgatója.

Az OMV szerint a CEZ 7 százalékos betársulása a Molba "színtiszta pénzügyi mesterkedés", ugyanis a Mol és a CEZ csütörtökön bejelentett ipari együttműködése nem kíván részvételt részvényesként. "A Mol vezetése továbbra is a Mol ellenőrzésére használja fel a részvényesek pénzét, és megtagadja a részvényesektől a lehetőséget a társaság jövőjének meghatározására" - kommentálta az osztrák olaj- és gázipari vállalat, az OMV csütörtökön a Mol-CEZ együttműködés bejelentését az MTI-nek megküldött nyilatkozatban.

Megállapítván, hogy 7 százalék vételára "egyértelműen alacsonyabb" az OMV által nem hivatalosan ajánlott 32 ezer forintnál részvényeként, az OMV úgy véli, hogy a Mol és a CEZ megállapodása hasonló ahhoz, ahogyan a Mol elrendezte részvényei elhelyezését a BNP-nél, a Magnoliánál, az OTP-nél, az MFB-nél. "Megjegyezzük, hogy a Mol továbbra sem tartja be a tisztességes vállalatvezetés nemzetközi szokásait" - írták az OMV illetékesei.