Gördülékenyebb lett a cégügyek intézése

Vágólapra másolva!
Egyszerűbb, gyorsabb és nem utolsósorban olcsóbb lett a cégbírósági ügyintézés. A korábbiakhoz képest jóval alacsonyabb jegyzett tőkével is lehet már társaságot alapítani. Az elektronikus út igénybevételét pedig a cégügyek mellett a beszámolók kapcsán is kötelezővé tették a jövőre nézve. Összeállításunkban a társaságokat érintő legfontosabb változásokat gyűjtöttük csokorba.
Vágólapra másolva!

Alaposan megváltoztatta a 2006. júliusától hatályos társasági törvény és cégtörvény szabályait idén a parlament. A módosítások szinte kivétel nélkül az egyszerűsítés és a költségtakarékosság irányába hatnak. A korábbiakhoz képest jóval kisebb jegyzett tőkével is lehet ma már kft.-t, vagy részvénytársaságot alapítani. Az előbbieknél 3 millió forintról 500 ezer forintra, a zártkörűen működő részvénytársaságok esetében pedig 20 millióról 5 millióra csökkent a törvényben előírt tőkeminimum.

Nem kötelező az aláírási címpéldány közjegyzői hitelesítése, hiszen szeptembertől már az ügyvédek is ellenjegyezhetik az úgynevezett aláírás mintát. Kft. alapításkor pedig bankszámlát sem szükséges nyitni, elegendő, ha az ügyvezető nyilatkozik a pénzbeli betétek befizetéséről.

Olcsóbb és gyorsabb eljárások

Szerződésminta használata esetén két munkanap lett a cégalapítások bejegyzési határideje, amely jövő júliustól, az elektronikus eljárás kötelezővé tételéről mindössze egy órára olvad. Fél év múlva ugyanis már csak elektronikus úton lehet a cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmeket előterjeszteni, és a cégbíróság is kizárólag elektronikus okirat formájában tartja majd nyilván a cégiratokat.

További könnyítés, hogy az egyszerűsített (szerződésminta alkalmazásával bonyolított) elektronikus eljárásban már idén szeptembertől ingyenessé tették a közzétételt, ilyenkor bármely cégforma esetén mindössze 15 000 forint illetéket kell a bejegyzésért fizetni. A cégtörvény lehetőséget biztosít arra is, hogy a cég székhelyként egy ügyvédi irodát jelöljön meg. A székhelyszolgáltatásra azonban az érintett ügyvéddel előzetesen írásban megbízási szerződést kell kötni.

A közjegyzők tapasztalatai szerint a cégeljárás valóban gyorsabbá vált szeptember elseje óta, az aláírási címpéldány szükségessége azonban még most sem vitatható. A pénzintézetek pedig a továbbiakban is megkívánják a közjegyző által készített aláírási címpéldány meglétét - nyilatkozta nemrég Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Egy év haladékot kaptak a működő cégek

Jövő júliusig további egy év haladékot kaptak a társaságok arra, hogy szerződéseiket az új törvény rendelkezéseihez igazítsák. Nem terheli módosítási kötelezettség azokat a gazdasági társaságokat, amelyek társasági szerződése - általános hivatkozásként - még a régi törvényre utal.

Esetükben jövő júliustól automatikusan az új előírásokat kell majd mögöttes szabályként figyelembe venni. Ezt a tényt ellenben - illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül - a cégbíróság felé a fenti határidő lejártáig be kell jelenteni. A bejelentés, vagy társasági szerződés módosítás hiánya sem jelent alapvető akadályt, 2008. júliusától ugyanis valamennyi cégjegyzékbe bejegyzett társaság az új előírásokat köteles alkalmazni.

Online Cégközlöny és elektronikus beszámoló

Januártól online formában jelenik meg az ingyenessé váló Cégközlöny és ingyenes lesz a céginformációs szolgáltatás is. A 2008-as adómódosításokat tartalmazó törvény egyértelművé teszi továbbá, hogy az ingyenes céginformáció a Cégszolgálat honlapján (www.e-cegjegyzek.hu) keresztül, keresőprogram segítségével érhető el. A honlap használatához előzetes regisztráció szükségeltetik majd.

Hitelezővédelmi szempontból a beszámolók kapcsán is kötelezővé tették az elektronikus út igénybevételét. Az új szabályokat ellenben több mint egy év türelmi idő elteltével, csak a 2008-as üzleti évtől kezdődően kell majd alkalmazni. A cégszolgálatnak történő elektronikus benyújtással mind a letétbe helyezési, mind a közzétételi kötelezettségének egyaránt eleget tesz az érintett vállalkozás, a közzétételért azonban a jövőben is fizetni kell.

A cégtörvény új szabályai lehetővé tették, hogy azokban az esetekben, amikor egy közlemény megjelentetésére közvetlenül a cég köteles (p. hatósági engedély közzététele), e kötelezettségének választása szerint akár a saját honlapján is eleget tehessen.