Ázsiai segítség a Merrill Lynchnek

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley után egy másik amerikai óriásbank is ázsiai segítségre szorul a másodlagos hitelek piacán bekövetkezett válság hatásainak átvészeléséhez. A Merril Lynch ötmilliérd dollárt kap Szingapúrból.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb amerikai értékforgalmazó, a Merrill Lynch & Co Inc. 5 milliárd dollárt kap a szingapúri állami befektetési alaptól, a Temasek Holdingstól, jelentette a Wall Street Journal. A tőketársítás részleteiről még tárgyalnak.

A Merrill Lynchnek is a "nem elsőrendű válság" miatt kell a pénz, miután a harmadik negyedben 8,4 milliárd dolláros értékleírásra kényszerült, a nem elsőrendű jelzálogkölcsönökhöz kapcsolódó, származékos értékpapírjainak összeomlása miatt.

E héten korábban egy nagy amerikai befektetési bank, a Morgan Stanley is tőkepótlást kapott 5 milliárd dollár erejéig a kínai állami befektetési alaptól, a China Investment Corp.-tól. A Morgan Stanley eddig 9,4 milliárd dolláros értékvesztést jelentett a nem elsőrendű jelzálogkölcsön-papírok miatt.

November végén jelentették be a megállapodást arról, hogy Abu Dzabi olajsejkség állami befektetési alapja 4,9 százalékot vásárol az amerikai Citigroup bankcsoportban 7,5 milliárd dollárért, szintén a "nem elsőrendű válság" okozta értékvesztés részleges áthidalására.

A svájci UBS hasonló ügyletben 9,75 milliárd dollárt kapott egy másik szingapúri állami alaptól, a Government of Singapore Investment Corporationtől (GIC).