Egyre több a késedelmes adós

Vágólapra másolva!
Növekedett a problémás hitelek aránya, különösen a lakossági szektorban - derül ki a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. híradójából.
Vágólapra másolva!

A lekérdezési aktivitás csökkenésével párhuzamosan visszaesett a banki új kihelyezések darabszáma is. A forintban mért összeg azonban közel 90 milliárddal nőtt. Ennek oka, a KHR híradója szerint az, hogy a növekedést teljes egészében a nagy hitelek generálták, vagyis csökkenő darabszámú, de jóval nagyobb átlagos méretű szerződés köttetett a negyedévben.

A vállalati portfolió devizanem szerinti megoszlása, a KHR adatai szerint továbbra is stabil. A forint részarányának enyhe csökkenése folytatódott, a svájci franké ismét megközelítette a 10 százalékos határt.

A terméktípusok összetétele nem változott lényegesen, a bankszektor portfoliójának futamidő szerinti megoszlása is stabil maradt. Az 5 éven túli hitelek állománya a megszokott módon lassan kúszik felfelé, amit a harmadik negyedévben elsősorban a leghosszabb futamidők (10 év feletti hitelek) arányának további térnyerése segített.

A KHR adataiból kiderül, a késedelmes vállalati hitelek aránya immár tartósan két százalék felett van. A szeptember végi 2,3 százalékos lejárt állomány 2005 márciusa óta a legmagasabb, a 363 milliárd forintos abszolút érték pedig új csúcs. Nőtt a komoly késedelmek súlya is, a 90 napon túli lejárt állomány aránya 80-ról 84 százalékra emelkedett. A késedelmes hitelek kezelése egyre hosszabb időt igényel a bankoknál.

A késedelmek hitelösszeg szerinti alakulásában enyhe növekedést mutat a mikro (50 millió alatti) és kis- és középvállalkozás (kkv) (250 millióig) kategória, ami a BISZ szerint természetesnek tekinthető, hiszen ezek a szegmensek kockázatosabbak is, másrészt a bankszektor üzleti aktivitása fokozódik ezekben a szegmensekben.

A KHR-ben tárolt lakossági mulasztások száma alig néhány hónapja lépte túl a 600 ezret, de szeptemberben már a 700 ezres szintet ostromolta - derül ki a híradóból (tavaly decemberben 548 ezer volt). A lakossági portfoliókban érezhető romlás figyelhető meg, mind havi, mind negyedéves szinten új mulasztási rekordok születtek. A fennálló mulasztások száma, a harmadik negyedév során 20 százalékkal emelkedett, ami példátlan mértékű - hívja fel a figyelmet a BISZ -, kezdenek kiütközni a korábbi időszakok egyre agresszívebb, kockázatosabb hitelezési gyakorlatának következményei (2006-ban az új mulasztások száma havi 10 ezer volt). A kártyavisszaélések száma továbbra is alacsony.