Az üzletet is bénítja a kenyai erőszak

Vágólapra másolva!
Válságba kerülhet Kelet-Afrika legnagyobb gazdasága, mert az elnökválasztás eredményei miatt viszályok dúlnak Kenyában. A shilling gyengül, a részvények esnek, és a világ legnagyobb teaaukcióját is elhalasztották.
Vágólapra másolva!

A kenyai incidensek az ország gazdasági életét is megzavarták. Két órát késett a devizapiac nyitása, mivel erőszakos tüntetések voltak az elnökválasztás eredménye miatt. A hivatalban levő Mwai Kibaki vasárnap tette le az esküt, de szavazatvásárlással vádolják. A piac nyitásakor egyébként a kenyai shilling 7 százalékkal gyengült a dollárral szemben, és a kulcsfontosságú részvények is esnek, mivel humanitárius válság dúl az afrikai országban. A kenyai értéktőzsde is késve nyitott, és a Mombasa városában tartandó, a világ legnagyobb teaaukcióját is elhalasztották, amíg nem normalizálódik valamelyest a helyzet, mondta egy bróker.

A kenyai shilling már december 24-én is veszített értékéből. A kenyai központi bank azért döntött a deviza- és részvénypiac nyitásának késleltetéséről, mert időt akart adni a kereskedelmi bankoknak, hogy beszélhessenek ügyfeleikkel, és hogy felbecsülhesse az árfolyam-körülményeket, és az USA-dollár iránti lehetséges igényeket. A jelek szerint számos, eddig a shillingbe befektető üzletember fog dollárt vásárolni azért, mert jelenleg sokkal nagyobb biztonságot nyújt az afrikai valutánál. A részvénypiacon hasonló tendencia figyelhető meg: a vezető kenyai részvények árfolyama csökken, mert a brókerek igyekeznek szabadulni az értékpapíroktól - írja a BBC.

Kenya Kelet-Afrika legnagyobb gazdasága, amely főleg az idegenforgalomra és a mezőgazdaságra támaszkodik, de egyben a kézműipar és a pénzügyi szolgáltatások térségi központja is. Üzleti vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a kenyai gazdaság akár napi 2 milliárd shillinget (30 millió dollárt) is veszíthet a viszály miatt zárva maradó vállalatok okozta adóbevétel-kiesés eredményeképpen.