Már az Opecet is nyugtalanítja az olajár

Vágólapra másolva!
Miután a kőolaj hordójának ára szerdán átlépte a 100 dollárt, csütörtökön megint csökkent. A nigériai, algériai és pakisztáni erőszakos események, a gyenge USA-dollár és az északi félteke meglehetősen hideg időjárása mind az olaj drágulása felé hatottak az újév elején. Egyesek már 110 dolláros árat vizionálnak, a világot olajjal ellátó országok pedig hamarosan a kitermelés növeléséről dönthetnek.
Vágólapra másolva!

Az olaj ára történetében először tavaly novemberben közelítette meg a 100 dollárt, és azóta kisebb-nagyobb ingadozásokkal 90 és 100 dollár között alakul. Az évek óta tartó drágulást elsősorban a kínálat meghaladásával fenyegető, növekvő kereslet hajtja, ezért reagál érzékenyen a piac minden, a kitermelést veszélyeztető eseményre.

A fekete arany drágulása világszerte a tőzsdék árfolyamcsökkenéséhez vezetett, miközben az arany árát 1980 óta nem látott magasságba emelte. Az energiahordozó árának emelkedése azért is aggasztó, mert egy olyan időszakban fokozza az inflációs nyomást globálisan, amikor a központi bankok éppen kamatvágásokkal igyekeznek új lendületet adni a gazdaságnak.

A 100 dolláros lélektani határ áttörése ellenére a Fehér Ház nem tervezi olajtartalékai megnyitását, hogy így valamelyest enyhítse az ellátási aggályokat, és az árnyomást. A csillagászati árak most már a korábban higgadtságra intő Opecet, az olajexportálókat tömörítő kartellt is lépésre sarkallhatják. Legalábbis erre lehet következtetni az indonéz olajminiszter megnyilvánulásából, aki szerint akár 110 dollárig is drágulhat az energiahordozó, így szerinte "lehetséges", hogy február elsején a kitermelés növeléséről döntenek - számol be a BBC.

A kereskedők a heti amerikai olajkészleti adatokra várnak, és ha azok a vártnál nagyobb csökkenést mutatnak, az ár ismét 100 dollár fölé emelkedhet.

Aki megcsinálta

Egyetlen, saját számlára dolgozó független forgalmazó egyetlen, valószínűleg jelképes célú minimális vételi tranzakciója miatt érte el néhány pillanatra a 100 dollárt a határidős nyersolaj, írta piaci forrásokat idézve a csütörtöki Financial Times. Iparági elemzők szerint azonban ettől függetlenül is rövid időn belül realitássá válik a tartósan 100 dollár feletti olaj. Egyes megfigyelők meg is kérdőjelezték a 100 dolláros árszint érvényességét, amikor kiderült, hogy a csúcsérték egyetlen, minimális mennyiségre kötött kereskedés eredménye volt. Az adott kereskedő kollégájától vásárolta hordónként 100 dolláron - az abban a pillanatban érvényes árszint felett jókora prémiumon - az egységet, majd kis veszteséggel azonnal el is adta azt. Stephen Schork, a Schork Report című olajpiaci hírlevél szerkesztője - egykori NYMEX-forgalmazó - szerint az adott kereskedő "600 dolláros veszteséggel megváltotta a jogot arra, hogy elmondhassa unokájának: ő volt az, aki megcsinálta (a 100 dolláros olajat)". Schork hozzátette, hogy az illető "valószínűleg éppen most keretezi be az adásvételi igazolást".

Londoni iparági szakértők felidézik ugyanakkor, hogy az 1980-as iráni forradalom utáni, akkor 30 dollár feletti ármegugrás az inflációval kiigazítva ma 101,70 dolláros árfolyamnak felelne meg, tehát ez a csúcs még nem dőlt meg reálértéken.