Erősödik a régiós adóverseny

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió két új tagországa áll át az egykulcsos személyi jövedelamadóra az idén. Térségünkben így Magyarországon kívül csak Szlovéniában nincs napirenden az egykulcsos szja bevezetése - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Csehország és Bulgária is egykulcsos személyi jövedelemadót vezetett be január elsejétől, követve Szlovákia, Románia és több balti, illetve kelet-európai állam példáját. Csehországban január 1-jétől van orvosi vizitdíj, kórházi napidíj és receptdíj is.

Az egykulcsos szja-t a kelet-közép-európai országok közül elsőként Észtország vezette be 1994-ben, az idén pedig 22-ről 21 százalékra csökkenti az adó mértékét. Egy másik balti állam, Litvánia 27-ről 24 százalékra faragta le a kulcsot.

Régiónkban az idén megvalósuló reformok zöme a versenyképességet erősítené, így az átalakításokkal párhuzamosan több új EU-tagország a vállalatok adóterheit is csökkenti. A kelet-közép-európai uniós tagok közül már csak Magyarországon és Szlovéniában nincs napirenden az egykulcsos adó bevezetése. A tavaly ősszel hivatalba lépett lengyel kormányfő választási ígéretei között ugyanis a társasági adó terheinek mérséklése mellett a 15 százalékos szja megvalósítása is szerepelt.

Abban, hogy adóreformra Magyarországon is égető szükség van, mind a pártok, mind a szakemberek egyetértenek. A 2008-as módosítások azonban aprók, reformnak távolról sem nevezhetők. A kormány a hónap végére készíti el az adószisztéma átalakítására vonatkozó javaslatát. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az elképzelésekből mi valósul meg a közeljövőben.