Zűrzavart okozott a GKM áramárrendelete

Vágólapra másolva!
Teljesen váratlanul érte az áramszolgáltatókat a Magyar Közlönyben december 29-én megjelent, az egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló gazdasági miniszteri rendelet, amely szerint három tarifacsomagból választhatnak a fogyasztók. Az elképzelés karácsonyig sehol nem jelent meg, annak ellenére, hogy a tavalyi évben a GKM erős kommunikációt folytatott az árampiaci liberalizációról, annak szükségességéről.
Vágólapra másolva!

A tarifacsomagok ára a közlöny szerint az A1 esetében 21,90 forint/kilowattóra, az A2 csúcsidőszaki ára (6-22 óra, nyári időszámításnál 7-23 óra között) 26,14 forint/kilowattóra, az ezen kívüli időszakban 16,14 forint/kilowattóra, míg a B, vagyis a külön mért és vezérelt, közismertebb nevén az éjszakai áram 13,71 forint/kilowattóra - olvasható a Napi Gazdaságban. Ez utóbbit a megfelelő műszaki lehetőségek, vagyis a külön mérőóra esetén az A1 és A2 tarifacsomaggal együtt is lehet választani.

A rendelet azonban némileg félrevezető, mert ezek az árak az energiadíjra vonatkoznak, ehhez pedig még hozzájön a hálózathasználati díj, amit egy külön jogszabály tartalmaz. A rendelet bonyolultsága miatt a hétköznapi kisfogyasztó számára annyit érdemes erről tudni, hogy átlagosan 8,90 forint/kilowattóra többletköltséget jelent az energiadíjon felül. A leglényegesebb viszont az, hogy a tényleges drágulás a tavalyi év végi közüzemi árakhoz képest április elsejéig, vagyis a következő három hónapban ebben a szektorban 9,8 százalék lehet, ami viszont előrevetíti az évközi további drágulást.

Ezzel a döntéssel tulajdonképpen átalakul az áramszolgáltatók számlázási rendszere, és az eddig kiküldött lakossági tájékoztatókban sem ez a koncepció szerepelt - mondta Boross Norbert, az Elmű és Émász kommunikációs igazgatója. Jelenleg azon dolgoznak, hogy néhány napon belül legalább az internetre fel tudjanak tenni egy olyan részletesebb tájékoztatót, amely alapján eligazodhatnak a fogyasztók az új tarifacsomagokról. Az előzetes számításaik szerint a lakossági kisfogyasztóknak az A1-es csomagot érdemes majd választaniuk, mert átlagos felhasználás esetén ez a gazdaságosabb. Az A2 változat inkább az olyan kisvállalkozásoknak ajánlható, amelyek főleg éjjel fogyasztanak többet, ilyen lehet például egy pékség.

Boross Norbert jelezte azt is, hogy az árváltozást azoknál, akik éves leolvasási rendszert választottak, az összes fogyasztás arányosításával végzik el, de bármelyik fogyasztó bediktálhatja a mérőállást az ügyfélszolgálatoknál, részükre ennek alapján számolják el a felhasznált villamos energiát. Arra azonban nem tudott választ adni a kommunikációs igazgató, hogy mikor küldik ki - vagy kiküldik-e egyáltalán - az összes fogyasztónak az ezekre a tarifacsomagokra vonatkozó konkrét ajánlatot, mert jelenleg nehezen értelmezhető az ajánlattételi előírás.