Idén is fennmarad a keresleti tejpiac

Vágólapra másolva!
Nagy az importnyomás a hazai tejfeldolgozókon, az alapanyagok azonban kevésbé fognak drágulni, mint tavaly. A magyar lakosság fogyasztásának egyharmadát külföldről behozott termékek teszik ki.
Vágólapra másolva!

A magyar tejpiacon továbbra is fennmarad az erős kereslet, amely az elmúlt év közepén alakult ki - jelentette ki Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az MTI-nek. Közölte: a felvásárlási árak az idei év első három hónapjában várhatóan 90-100 forint között mozognak majd literenként.

Átlagosan a tejtermelők 95 forintos literenkénti tejárral kalkulálhatnak, szemben az egy évvel korábbi 67-68 forinttal. A jelentős drágulást a szakember a múlt év közepétől megnövekedett kereslettel, valamint az állattartók költségeinek növekedésével, a megemelkedett takarmányárakkal magyarázta.

Magyarországon tavaly mintegy 1,4 milliárd liter tejet vásároltak fel, szemben a 2006. évi 1,5 milliárddal. Magyarország uniós tejkvótája 1,99 milliárd kilogramm (mintegy 1,95 milliárd liter). A Tejterméktanács úgynevezett kvótalefedettsége 65-66 százalékos, a felvásárolt mennyiség esetében pedig 80 százalék körüli.

Belföldön jelenleg egy ember évente mintegy 170 liter folyó tejnek megfelelő tejterméket fogyaszt. Ennek harmada importból származik. Magyarországra éves szinten mintegy 450 millió tonna tejjel egyenértékű tejtermék érkezik, míg innen mintegy 300-350 millió tonna tejet, illetve tejegyenértékre átszámított készterméket visznek ki.

A terméktanács elnöke szerint a magyar piacon nagy az importnyomás. Ennek következtében a belföldi alapanyagból előállított tej és tejtermék értékesítése a múlt év első tíz hónapjában 10 százalékkal csökkent.

Az elnök 2008-tól azt várja, hogy az év első felében mindenképpen fennmarad a keresleti piac. Az alapanyag tovább drágulhat, de a drágulás mértéke nem éri el a tavalyi 25 százalékot. A piaci importnyomás továbbra is fennmarad, ami nehéz helyzetbe hozhatja a - kevésbé tőkeerős - feldolgozók egy részét.