Csúszik a fogyasztóvédelmi törvény

Vágólapra másolva!
Egyéves csúszással fogadhatja el a parlament az új, az uniós irányelveknek is megfelelő fogyasztóvédelmi törvényt - már, ha a tervek szerint a tavaszi ülésszakon a javaslat a parlament elé kerül. Az új jogszabályt az uniós előírások szerint már 2007 decemberétől alkalmazni kellene.
Vágólapra másolva!

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról rendelkező szabályozás tervezete a hosszas egyeztetések miatt nem jutott el még a kormányig sem. A gazdasági tárca tájékoztatása szerint az egyeztetések nyomán a törvénytervezetet jelentős mértékben újragondolták, így az a parlament tavaszi ülésszakára készülhet el - írja a Napi Gazdaság.

A javaslat a fogyasztóvédelmi és a reklámtörvény jelentős részét újraírja, így finomodna a burkolt reklám fogalma is. A jövőben valamely vállalkozás vagy termék említése hírműsorban, újságcikkben csak akkor minősülne reklámnak, ha annak kifejezetten az a célja, hogy a céget vagy termékét népszerűsítse. Így például jövő nyáron a hírműsorokból eltűnhetnek az "egyik nagy kereskedelmi lánc" vagy az "egyik kereskedelmi televízió híre szerint" kifejezések, ugyanis a konkrét megnevezés nem bizonyulna burkolt reklámnak. A reklámtörvény másik módosításával a szabadtéri reklám tartalmáért a jövőben kizárólag a reklámozó és nem a hirdetést kihelyező cég felelne.

Az elképzelések szerint szigorodnak a direkt marketingre vonatkozó szabályok: a jövőben ilyen reklámtartalmú levelet csak az a fogyasztó kaphat, aki ehhez kifejezetten hozzájárul. A reklámozók pedig csak azok nevét, címét tarthatják nyilván, akik ilyen nyilatkozatot tettek, s a címlistákat is csak akkor értékesíthetik, ha ehhez az érintettek előzetesen hozzájárulnak.

A tervezet egységes jogi keretet adna a már létező Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is, ám csak korlátozott mértékben, ugyanis a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatos vizsgálatokat továbbra is a Gazdasági Versenyhivatalnak kell majd lefolytatnia, ha arra a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálata derített fényt.