Az összeomlófélben lévő Kendar ingatlanfejlesztő hazai megbízottja szerint van rá esély, hogy felépüljenek az ír holding budapesti társasházai. Egy hozzá kapcsolható, ciprusi hátterű társaság megvenné az egyik projektcéget, de a kivitelező nem bízik a váltásban, inkább a pénzét szeretné megkapni.

Egy ciprusi cég tulajdonában álló vállalkozás készül megvásárolni a bajba jutott Kendar nemzetközi ingatlanfejlesztő egyik magyar projektcégét - értesült az [origo]. Mint korábban beszámoltunk róla, az ír holding hetekkel ezelőtt csődgyanús helyzetbe került, külföldi irodái közül csak kettő működik - alapítója, Michael Lynn írországi számláit pedig zárolták.

A Kendar által Magyarországon indított három beruházás közül a Szív utcaiért felelős Croi 61 Kft. a cégjegyzék szerint ma is Lynné. Leendő vevője, a Raspotec Kft. egyik tulajdonosa a Tekora Enterprises Ltd. volt egészen tavaly februárig, amikor eladta részesedését a Morgar Trading Ltd.-nek.

Kártalanítás vagy továbbépítés?

Mindkét ciprusi cég itteni kézbesítési megbízottja Krisztián Zoltán budapesti ügyvéd, sőt a Raspotec székhelyeként ugyanaz a cím van bejegyezve, ahol ügyvédi irodája működik. Róla az Irish Independent azt írta, hogy a Klauzál utcai fejlesztés lakásvásárlóinak kártalanítását intézi, és információink szerint ugyanő volt Michel Lynn holdingjának egyik jogi képviselője, amikor az évekkel ezelőtt megjelent az országban.

Krisztián Zoltán az [origo] érdeklődésére annyit mondott, most a Kendar megbízásából azon dolgozik, hogy a holding eddig bejelentett itteni fejlesztései meg is valósuljanak. Az ügyvéd a Raspotec Kft. szerepvállalását firtató kérdésünkre nem volt hajlandó válaszolni, és a kft. vezetőivel sem sikerült beszélnünk.

A kivitelező a pénzéért hajt

Megkérdeztük viszont a Szív utcában készülő társasház kivitelezőjét: van-e rá esély, hogy az eredetileg ez év végén átadni tervezett épület belátható időn belül elkészüljön. Tóth Attila, a Plan 60 Kft. ügyvezetője azt mondta, 250 millió forintból lehetne befejezni a szerkezetkész házat, amelynek lakásai tudomása szerint felerészben már elkeltek.

A Plan 60 jelenleg ideiglenesen szünetelteti a munkát, mert nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a Croi 61-től korábbi projektmenedzserének ki lesz az utódja - Jörg Poll egyébként, mint mondta, azért távozott, mert a tulajdonos az egész stábnak felmondott. A kivitelezők ráadásul egy ideje nem tudnak már kapcsolatba lépni a Kendar új képviselőjeként bemutatkozó Anthony Cantwellel (ő egyébként feltűnésekor kijelentette, Lynn ügyei nem befolyásolják a beruházást), ezért felmondták a szerződést.

Tóth Attila arról tájékoztatott, hogy a Croi 61 jelenleg 20 millió forinttal tartozik a cégének, amely a szerződés alapján további 40 milliós kártérítésre is igényt tarthat. Kérdésünkre, hogy egy új tulajdonos megjelenése esetén folytatnák-e a munkát, úgy felelt: nem bízik ebben, de ha valóban lesz új megbízó, azzal legfeljebb engedményezési megállapodást kötnének, hogy a hátra lévő munkálatokért járó pénzt közvetlenül a finanszírozó FHB-tól kaphassák meg.

 

Forrás: [origo]

Az Eötvös utcai "fejlesztés"

Az Eötvös és a Szondi utca sarkán épülő, még csak az alapozáson túl lévő másik társasház kivitelezőjének illetékesei többszöri megkeresésünkre sem reagáltak. A Bau-Vip Kft.-nél csak azt erősítették meg, hogy az építkezés, melyet a helyszínen elhelyezett tábla tanúsága szerint 2008 negyedik negyedévében kellene befejezni, pillanatnyilag szünetel. (Itt egyébként a Kendar másik magyar projektcége, a KHL Hungary a beruházó.)

A két hatodik kerületi, egyelőre befejezetlen torzóként éktelenkedő fejlesztésen kívül a Kendar a zsidónegyedbe is tervezett egy mindkettőnél nagyobb szabású projektet. A Klauzál utca 8-10. alatti régi bérházakat azonban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem engedte lebontani, így itt el sem kezdődhetett a munka.