A brit fizetés idén beelőzheti az amerikait

Vágólapra másolva!
Az idei évben az egy főre jutó GDP Nagy-Britanniában eléri majd a 23 500 fontot (több mint 8 millió forint), ami 250 fonttal magasabb, mint amire az USA-ban lehet számítani - állítják az Oxford Economics elemzői. Így elvileg a brit átlagpolgár idén nagyobb jövedelemre számíthat, mint az egyesült államokbeli lakosok - erre pedig a 19. század óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Mindezek ellenére, mivel az Államokban a termékek és szolgáltatások olcsóbbak, mint a szigetországban, az amerikai vásárlóerő továbbra is magasabb lesz - írja a BBC. Az egy főre jutó brit GDP várhatóan meghaladja a német (21 665 font) és a francia (21 700) adatot is 2008-ban, legalábbis az oxfordi kalkuláció szerint.

Nagy-Britannia gazdasági teljesítménye és a világgazdaságban betöltött pozíciója az elmúlt 15 évben javult föl nagymértékben. Másfél évtizeddel ezelőtt, a legutóbbi nagy brit gazdasági recessziót követően az egy főre eső hazai össztermék az Egyesült Királyságban még 34 százalékkal alacsonyabb volt, mint az USA-ban, 33 százalékkal múlta alul a német adatot, és 27 százalékkal elmaradt a francia értéktől is. Elképzelhető azonban, hogy az idei évben lezárul ez a kedvező trend: a Financial Times által készített elemzői körkép ugyanis lassulást jósol a gazdaságnak.