Van, akinek Kínában is magas a gyártási költség

Vágólapra másolva!
Bonyolultabb felmondás, magasabb végkielégítés, megtagadható túlmunka - nem tetszik az új rend a Kínában működő tajvani cégeknek. Némelyik máris kivonulna az országból.
Vágólapra másolva!

Egyes tajvani üzletemberek arra panaszkodnak, hogy az új kínai munkaügyi rendeletek miatt növekednek a termelési költségeik, és emiatt a gyártás áthelyezését fontolgatják.

A január 1-jétől érvényes új kínai munkaügyi törvény értelmében növelni kell az elbocsátott dolgozóknak fizetendő végkielégítést, azon túl, hogy a felmondásokhoz a szakszervezeteknek is hozzájárulásukat kell adniuk. A dolgozóknak jogukban áll a túlmunka megtagadása is.

A tajvani befektetők a kilencvenes évek elejétől mintegy 100 milliárd dollárt fektettek be Kínában, és ugyanekkora összeget tesz ki az éves tajvani-kínai árucsere is.

Tungkuan tajvani kereskedelmi kamarájának elnöke szerint az új kínai munkaügyi törvény mintegy 20-40 százalékkal növeli a dél-kínai városban működő tajvani cégek költségeit, és "egyes cégek emiatt új ország keresésébe kezdtek".

A tajvani befektetői szövetség elnöke főként a felmondások bonyolultabbá válását (kimutatások, igazolások váltak szükségessé a felmondáshoz) nehezményezi, valamint azt, hogy a túlmunka megtagadásának lehetősége miatt nehéz csúcsidőszakokban a gyártási folyamat összehangolása.