Hamburg-Peking vasútjárat indulhat

Vágólapra másolva!
Egy új, elsősorban a teherfuvarozást szolgáló grandiózus vasútvonal tervéről számolt be a kínai média, amely a világ legnagyobb exportőrét, Németországot, és a világ legnépesebb, leggyorsabban fejlődő gazdaságú országát, Kínát kötné össze. Így feleannyi ideig tartana a szállítás, mint a most bevett tengeri úton.
Vágólapra másolva!

A tervet állítólag mind a hat érintett ország támogatja, Kína, Mongólia, Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország és Németország együtt dolgozná ki a Hamburg és Peking közötti járat működési tervét. Hogy a lehető legrövidebb menetidőt érjék el, az államok megkönnyítenék a vám- és határellenőrzést - idézi a China Daily cikkét a BBC.

A kínai teherszállítási vasúttársaság szerint az út így 20 napig tartana, és akár már a jövő évben elindulhatna az első szerelvény. A két város közötti távolságot jelenleg átlagosan 40 nap alatt teszik meg az áruk az Indiai-óceánt is útba ejtve, ami a tervezett vasúthoz képest körülbelül 10 000 kilométeres vargabetűt jelent. Az első próbajárat állítólag már úton van, amely kínai termékekből visz mintát az északnémet városba. Miután célbe ér, a hat ország elemezni fogja a tapasztalatokat, hogy tökéletesíthesse az útvonalat, könnyíthessen a határátlépéseken és hogy koordinálják a különféle vasúttípusokat.