Neutronkutató-központ lehet Debrecen

2008.01.10. 9:02

Ez év végéig dől el, hogy Magyarországon vagy más országban épül fel az Unió jelenlegi legnagyobb beruházásának számító Európai Neutronkutató Központ (ESS). Ha megvalósulna, több ezer munkahelyet, infrastruktúra-fejlesztést, illetve a tudományos és gazdasági élet felfrissítését jelentené a projekt.

A magyarországi pályázatot Debrecen nyerte, míg a tartalék helyszín Székesfehérvár - írja a Világgazdaság. A beruházás értéke egy milliárd eurót tesz ki, aminek önrészét állami, uniós és magánforrásokból fedeznék, míg a nagyobbik hányadát egy megalakuló nemzetközi konzorcium.

A magyar kandidálás legnagyobb vetélytársai a spanyol és a svéd pályázat, de a hazánk mellett szóló két legfontosabb érv az, hogy kutatóink világszerte elismertek, illetve hogy az újonnan csatlakozott tizek területén még nem valósult meg ilyen volumenű beruházás.

Számtalan előnnyel járna, ha Debrecenben épülne fel a kutatóközpont. Mezei Ferenc, az Magyar Tudományos Akadémia szaktudósa szerint évente akár 20 milliárd forintnyi tőke érkezhetne az országba, az ESS építésére és üzemeltetésére megalakulandó, Magyarországon bejegyzett vállalkozás finanszírozására. Éppen ezért kormányzati érdek is támogatni a beruházást.

Svéd hatástanulmányokat megvizsgálva, megfelelő szervezés mellett 450 millió euróval nőhetne a nemzeti jövedelem - állítja Mezei. Továbbá mintegy 4000 munkahelyet jelentene kutatók számára, még több ezret az építésben és az üzemeltetésben részt vevőknek, illetve infrastrukturális fejlesztéseket, a szolgáltató szektor bővülését és mindezeken keresztül növekvő adó- és járulékbevételeket hozna az országnak.

A döntés várhatóan 2008 végéig megszületik, így jövőre megkezdődhetnének az építkezések és 2017-18 körül indulhatnának az első kutatások. A világ egyetlen ilyen működő központja az USA-ban van, míg Japánban a megvalósítás fázisában járnak. A teljesen békés célú és a környezetet nem veszélyeztető kutatóközpont előkészítő szakasza kb. 30 millió euró, a kivitelezés egy milliárd euró, az éves üzemeltetés 80 millió euró költséget jelent - írja a Világgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK