A szaktárca beszáll az erőmű bizniszbe

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 200 millió forint beruházásösztönző támogatással segíti a Szakoly mellett épülő biomassza erőmű építését - mondta Polgári István, a beruházást projekttársaságként megvalósító nyíradonyi Dél-Nyírségi Bionergia Művek Zrt. igazgatója.
Vágólapra másolva!

A 12 milliárd forintból megvalósuló erőmű várhatóan 170-180 ezer tonna biomaszzát használ fel evénte - tájékoztatott az igazgató. A becslések szerint az erőmű 2,5 milliárd forint éves bevételt ér majd el.

A 20 megawatt teljesítményű, 2009 tavaszára elkészülő, biomasszával, erdei aprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékkal működtetett erőmű többségi tulajdonosa a szakolyi Liget Kft.

A társtulajdonosok között található Japán legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Electric Power Company, valamint a magyar energetika egyik legismertebb mérnöki cége, az EGI Zrt.
Az épülő bioerőműben a legkorszerűbb technológiát szerelik fel, így az kiemelkedő energetikai hatásfokkal állítja majd elő az úgynevezett "zöld áramot", s megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is.

Az üzemben mintegy ötven alkalmazott dolgozik majd, további, közel 200 környékbeli lakos pedig a biomassza termelésével, feldolgozásában és beszállításával foglalkozhat.
A tüzelő anyagként alkalmazott biomasszát a térség erdeiből, fűrészüzemeiből és mezőgazdaságából vásárolja fel az erőmű.