Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az ipari termelés 2007 novemberében 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.
Vágólapra másolva!

A termelés volumene tavaly az év első tizenegy hónapjában 8,2 százalékkal magasabb volt, mint 2006 azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 0,2 százalékkal nőtt.

Tavaly az első tizenegy hónapban az ipari export 16,6 százalékkal, novemberben 12,4 százalékkal nőtt 2006 azonos időszakához képest. A novemberi exportértékesítés kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Novemberben a feldolgozóipari kivitel több mint négytizedét adó villamos gép, műszer gyártás exportvolumene az átlag felett, 21,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele csak kis mértékben, 1,6 százalékkal nőtt.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 1,9 százalékkal, a novemberi 3,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az emelkedéshez elsősorban az energiaszektor járult hozzá; mivel a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás tevékenység belföldi értékesítése az elosztásra átvett (vásárolt) és továbbértékesített villamos energia, gáz, gőz és víz értékét is magában foglalja, a növekedés egy részét halmozódás okozta. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 8,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

2007 novemberében a feldolgozóipar termelése 5,3 százalékkal nőtt, a csekély súlyú bányászaté 26,8 százalékkal visszaesett az előző évi bázishoz képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 7,1 százalékkal nőtt, nagyrészt az előző évinél hidegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint novemberben az átlagnál 3,6 Celsius fokkal kevesebbet mértek).

A feldolgozóipari termelés háromtizedét adó villamos gép, műszer gyártás 17,6 százalékkal bővült, amihez elsősorban a híradástechnikai fogyasztási cikkek, valamint a számítógépek iránti kereslet élénkülése járult hozzá.

Az előző havi csökkenéssel szemben novemberben 8 százalékkal emelkedett a kisebb súlyt képviselő vegyi anyag, termék gyártás, elsősorban a gyógyszergyártás kedvezőbb értékesítési adatai nyomán. Átlag feletti volumenbővülést regisztrált a KSH a nem fém ásványi termék (17,9 százalék), valamint a gép, berendezés gyártásban (9,7százalék) is.

A feldolgozóipari termelés közel ötödét kitevő járműgyártás termelésében az év folyamán először novemberben csökkenést mértek (0,2 százalékot), egyrészt a magas bázis, másrészt típusváltás következményeként. A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártás 10,3 százalékkal csökkent. Hasonlóan az előző hónaphoz, az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 13,9 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

2007 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9,8 százalékkal nőtt 2006 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 15,3 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések viszont 15,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 2,6 százalékkal elmaradt az előző év szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában - 0,9 százalékos létszámcsökkenés mellett - 9,3 százalékkal magasabb volt, mint 2006 azonos időszakában. Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2007 első tizenegy hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülést, 15 százalékot a Közép-Dunántúlon mértek a statisztikusok.