Attrakció-fejlesztések kellenének a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Minden komoly fejlesztést a természeti értékek megőrzéséhez kell igazítani, amelynek a szempontjait a beruházások elején tisztázni kell - hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Tapolcán. A balatoni régió versenyképességét 300-350 milliárd forintból lehetne eredményesen növelni.
Vágólapra másolva!

A Balaton törvény napirenden lévő módosításairól a miniszter közölte, tárcája nem kíván a jogszabályok szigorán enyhíteni, mert meggyőződése, hogy a Balaton védelme és fejlesztése nem állhat szembe egymással.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a WTO felmérései szerint a következő években 4-6 százalékos további bővüléssel lehet számítani a világ turizmusában, tehát érdemes ebbe az ágazatba befektetni. Annál is inkább, mert eddig Magyarország nem profitált ebből, a szomszédos országoktól is lemaradva összességében stagnálás jellemezte tavaly az idegenforgalmát.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára előadásában hangsúlyozat, hogy nemzeti ügy a turizmus fejlesztése, hiszen az ágazat növekvő mértékben részesedik a GDP-ből, 400 ezer embert foglalkoztat, és a devizaegyenlege csökkenti az ország fizetési mérleghiányát. A Balatonnál nem a szálloda, hanem az attrakció-fejlesztések számíthatnak jelentősebb támogatásra a jövőben, és a 7,8 milliárd forintnyi turisztikai célelőirányzatnak köszönhetően több forrás jut idén szakmai célok támogatására - derült ki az államtitkár szavaiból.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke kifejtette, ahhoz, hogy a balatoni régió versenyképessé válhasson a turisztikai piacon, a jelenleg fejlesztésre szánt források többszörösére, mintegy 300-350 milliárd forintra lenne szükség - hangsúlyozta a politikus. Balatonalmádiban apartmanház, Badacsonyban 4-5 csillagos Bor- és Gasztronómia hotel, Balatonszemesen beauty hotel épül, Siófokon pedig az Aranypart kemping és üdülőpark fejlesztése kezdődhet el.