Hitelezők ostromolják a Mélyépítő Kft-t

2008.01.17. 8:20

Az előzetes adatok szerint mintegy kétszáz hitelezői igénybejelentés érkezett - a január nyolcadikán lejárt negyvennapos határidőig - a sztrádaépítésekben is részt vevő Mélyépítő Budapest Kft. felszámolójához - tudta meg a Napi Gazdaság Túróczi Jánostól, a felszámolási eljárást lebonyolító Credit-Audit Kft. ügyvezetőjétől.

Mivel folyamatosan érkeznek a követelési igények (postai úton határidőn belül is), azokat még nem összesítette a felszámoló, de az összérték várhatóan nem éri el az ötmilliárd forintot. (A cég 2006-os mérlege szerint kötelezettségállománya akkor meghaladta az 5,7 milliárd forintot, míg a kintlévőségei a 3,8 milliárdot.) A nagy értékű bejelentéseket alaposan megvizsgálja a Credit-Audit, azok visszaigazolásáról csak később dönt.

A követelések nagy részét a Mélyépítő alvállalkozói nyújtották be, de tartozik a társaság az adóhatóságnak és pénzintézeteknek is. Az Index korábbi információi szerint a cég az M3-as Görbeháza-Nyíregyháza, az M7-es Nagykanizsa-Becsehely és a 71-es út balatoni településeket elkerülő szakaszán dolgozó alvállalkozóit nem fizette ki. Felszámolását alvállalkozói kérelmezték, azt a Fővárosi Bíróság 2007. november 29-ei hatállyal rendelte el (Napi, 2007. december 6.).

Az 1994-ben alapított, 140,2 millió forint jegyzett tőkéjű Mélyépítő 2005-ig Bartha Ferenc többségi tulajdonában volt, majd a Hochtief Construction AG szerzett benne közvetlen tulajdont. A német cég többségi részesedését 2006 novemberében egy spanyol befektetőnek, az Equip Technic Santandreu SA-nak adta el, azóta - cégbírósági adatok szerint - a Hochtief kisebbségi tulajdonosa a cégnek, csakúgy, mint a Padut Építőmérnöki Bt. A három tulajdonos között komoly vita alakult ki; a Hochtief szerint a korábbi magyar tulajdonos félrevezette, nem tájékoztatta arról a kartelleljárásról, amelyben a Mélyépítőt is jogerősen megbírságolták. (A társaság ugyanis egyike volt annak a nyolc cégnek, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal 600 millió forintos bírsággal sújtott kartellezés miatt a fővárosi önkormányzat 2002-ben 21 út felújítására kiírt pályázatain. A cégektől az ajánlategyeztetés miatt a főváros is követel 1,1 milliárd forintot.) A Mélyépítő budapesti székhellyel működött és fióktelepet tartott fenn Zalaegerszegen, Veszprémben, debrecenben és Székesfehérváro

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK