Lengyelország vonzza a befektetőket

Vágólapra másolva!
Folyamatosan növekszik Lengyelország vonzereje a külföldi befektetők szemében, annak ellenére, hogy a bérszint magasabb, mint a környező országokban, Magyarországon, vagy Csehországban - állapította meg csütörtökön közzétett elemzésében a Kienbaum osztrák személyzeti tanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint az ország vonzereje egyebek mellett annak köszönhető, hogy jól képzettek, és rendelkezésre állnak a szakemberek, jó az infrastruktúra, de fontos szerepet játszik a cégek ügyfélközelisége is.

A bérszintben mutatkozó különbségekre példaként az ügyvezetőket említi a felmérés. Az ő éves fizetésük Lengyelországban átlagosan 133 800 euró, Magyarországon 90 200 euró, Csehországban 89 600 euró. A lengyel szakmunkások éves szinten 6 ezer euróval keresnek többet, mint magyar kollégáik.

Lengyelországban 2006 szeptember és 2007 szeptember között átlagosan 10,7 százalékkal nőttek az alapbérek, Magyarországon 8,3, Csehországban 7,7 százalékkal. Az elemzők a vizsgálatban 56 vállalatot, és 2088 pozíciót vettek nagyító alá.