India egyre fontosabb partner

Vágólapra másolva!
A magyar-indiai gazdasági kapcsolatok államközi keretei rendezettek, nyitott, vitás kérdések nincsenek. A két állam 2003. novemberben írta alá a kétoldalú beruházás-védelmi megállapodást és a megújított, kettős adóztatást kizáró egyezményt.
Vágólapra másolva!

2007. január 15-17. között Új-Delhiben került sor a Magyar-Indiai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülésére.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom rohamosan nő: utolsó teljes adatok szerint 2006-ban a magyar kivitel 128,37 millió dollárra nőtt a 2005-ös 44,46 millióról, közben a behozatal Indiából 142,27 millió dollárra bővült 105,62 millióról. A magyar exportban a legnagyobb tétel a gépeké és berendezéseké, az Indiából származó behozatalban a feldolgozott termékeké a főszerep.

Jelenleg 181 millió dollárnyi indiai működőtőke van jelen Magyarországon, főleg exportsegítő kereskedelmi, szolgáltató és idegenforgalmi vállalkozásokban.

Két éve kezdte meg a magyarországi működést a Tata Consultancy Services (TCS) szoftverfejlesztő cég, amely tevékenységét folyamatosan bővíti, alkalmazottainak száma meghaladja a 400 főt, ezt 1000-re akarják bővíteni. A cég beruházása közel 100 millió dollár.

TCS tagja a 90 vállalatból álló, 250 ezer főt foglalkoztató, 22 milliárd dolláros éves forgalmú TATA vállalatcsoportnak, amelynek 159 értékesítési irodája (Global Sales Office) működik 36 országban - beleértve ebbe az 57 indiai egységet -, és további 35 beszállítói központja van tíz országban (ebből 10 Indiában).

A Satyam Computer Services Ltd. hyderabadi információs technológiai nagyvállalat 2004. novemberben a budapesti Info Parkban nyitotta meg globális IT-fejlesztési központját. Hatszáz négyzetméteren 60 informatikai szakembert foglalkoztat. A Satyam a világ különböző pontjain 19 fejlesztési központot üzemeltet, hálózata hat kontinensen 45 országra terjed ki.

A Satyam együttműködési megállapodást kötött Magyar Tudományos Akadémia SZTAKI intézményével technológiai platformok és új szolgáltatások fejlesztésére. A magyarországi fejlesztőközpont a Satyam második európai telephelye Anglia után.

A mumbai székhelyű Sun Pharmaceutical Industries 2005. augusztusban 10 millió dollárért megvásárolta a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyárat. Az Alkaloida jelentős, egyes termékek esetében többszáz tonnás mennyiségben állít elő szerves és szintetikus gyógyszerhatóanyagokat és intermediereket. Üzemeiben évtizedek óta készülnek alapanyagok maláriaellenes gyógyszerekhez és nyugtatókhoz. Árbevétele 20 millió dollár körül alakult az elmúlt években.

2006. júliusban az indiai ThaparGroup belgiumi érdekeltsége, a Crompton Greaves becslések szerint 75 millió dollárért megvásárolta a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. részvényeit és a Ganz-Transverticum Kft. üzletrészét. A Thapar Group Global Green belgiumi leányvállalata 2006. augusztusban 500 ezer dollárért megvásárolta a zöldség-, gyümölcskonzerveket gyártó Dunakiliti Konzervüzem Kft-t.

Az indiai kormány számos intézkedést tett a külföldi működőtőke-befektetések előmozdítása érdekében. Több ágazatban, így a bank szektorban és a tömegtájékoztatásban is bővíti a külföldi tulajdonszerzési lehetőségeket, egyszerűsítve a hatósági engedélyezési eljárásokat. A külföldi működőtőke részvételét továbbra sem engedélyezik a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés és a kiskereskedelem területén.

Az első magyar tőkekihelyezés 2004. augusztusban a Richter Gedeon Rt. és a Themis Medicare Ltd. vegyesvállalatának létrehozása volt. A zártkörű vegyesvállalat cégneve Richter-Themis Medicare (India) Private Ltd., amelyben Richternek 51 százaléka van. A cég 2006. márciusban kezdte meg működését a Gujarat állambeli Vapi városban, Bombaytől 80 km-re, hatóanyagokat és intermediereket gyárt. A beruházás mintegy 20 millió dollár magyar tőkével valósult meg.

A Ganz Transelektro Közlekedési Rt. 2005. februárban technológia átadásáról kötött megállapodást az Autometers Alliance Ltd. indiai céggel. A megállapodás értelmében, a korábbi években a Ganz Transelektro által az Indiai Vasutaknak szállított fokozatmentes kapcsolókat Indiában fogják gyártani. A gyártás a magyar tervek és technológia alapján történik, és a terméket továbbra is az Indiai Vasút vásárolja meg.

A Ganz Energetika Kft. vízturbinákkal és szivattyúkkal van jelen az indiai piacon, ahol Technip-Ganz Machinery India Pvt. Ltd. néven alapított vegyesvállalatot.