Lecserélik Nokiáikat a német politikusok

Vágólapra másolva!
Nokia márkájú mobiltelefonjaik lecserélésével akarnak tiltakozni a finn cég bochumi gyárbezárása ellen német politikusok. A Nokia a termelést Kelet-Európába, Magyarországra és Romániába telepíti át.
Vágólapra másolva!

A német mezőgazdasági miniszter az egész minisztériumot "Nokia-mentes övezetté" alakítaná - írja a Népszabadság. Horst Seehofer, a CSU-s politikus a "bochumiak iránt érzett szolidaritással" magyarázza az akciót. A Financial Times Deutschland ironizálva felveti, hogy ezek után talán a korrupciós ügyekbe keveredett Siemenstől vagy Samsungtól fognak maroktelefonokat rendelni, esetleg a Nokiánál is nagyobb leépítéseket beharangozó Motorolától. A bojkottot egyébként az SPD parlamenti frakcióvezetője kezdte: a nyers modoráról ismert Peter Struck megkérte munkatársait, hogy a Nokia "disznósága" miatt más márkájú készüléket szerezzenek be neki. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya pedig közben a Nokiának munkahelyek teremtésére adott 41 millió eurós támogatás visszaigénylésén dolgozik.

A Nokia a héten jelentette be, hogy bezárja a négyezer embernek munkát adó bochumi üzemét. A döntés óriási felháborodást és tiltakozást váltott ki. Peer Steinbrück (SPD) német pénzügyminiszter a "szociális piacgazdaságba vetett közbizalom veszélyeztetésével" vádolta meg a konszernt. Angela Merkel (CDU) kancellár azt követelve, hogy a finnek részletesen indokolják meg, miért helyezik át termelésüket egy másik országba. A Nokia a magas bér, logisztikai és egyéb termelési költségekre hivatkozott, igaz a bérek a költségek öt százalékát teszik ki. Szakértők szerint a fogyasztók, köztük a németek is egyre többet tudó, de egyre olcsóbb készülékeket akarnak, s ezeket nehéz versenyképes áron Németországban előállítani.Forrás: MTI