Százharmincezer lakásban drágul a távfűtés

2008.01.23. 7:11

A Főtáv működési területéhez tartozó mintegy 240 ezer távfűtéses lakás valamivel több mint felében, 130 ezer lakásban február elsejétől 5 százalékkal emelkedik a fűtés és a meleg víz ára. Az áremelés éves szinten lakásonként 12-13 ezer forintos drágulást jelent. A többi 110 ezer háztartás számára a költségek nem változnak - írja a Napi Gazdaság.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly év végi döntése értelmében a Főtáv a földgázpiaci árváltozások függvényében negyedévente automatikusan változtathatja a hődíjat, ezzel együtt viszont a közgyűlés 2008-ra vonatkozóan befagyasztotta az alapdíjat, ami az összköltség nagyjából felét jelenti.

Mivel január elsejétől a földgáz 5,1 százalékkal drágult a lakossági fogyasztók részére, így február elsejétől a távfűtés hődíja tarifatípustól függően 3,1-5,1 százalék közötti mértékben emelkedik, miközben az alapdíj mértéke nem változik - mondta el a lap érdeklődésére Balog Róbert, a Főtáv szóvivője.

A drágulás viszont csak a fogyasztók nagyjából felét érinti, mert az eddigi 5 százalékos regionális árengedmény rendszere február 1-jétől úgy változott meg, hogy az árengedményből nemcsak a lakossági fogyasztók valamivel több mint a fele, hanem valamennyi fogyasztó részesül. Ennek megfelelően az eddigi árkedvezmény mértéke 2,5 százalékra mérséklődik, viszont mind a 240 ezer fogyasztó megkapja.

A februártól emelkedő hődíj, valamint a regionális kedvezmény átalakítása azt jelenti, hogy összességében 130 ezer fogyasztónál 5 százalékkal drágul februártól a távhőszolgáltatás, a III. a X., a XI. és a XIII. kerület bizonyos részein élők költségei viszont nem változnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK