A Mol Földgázszállító megállapodott a Transgazzal

Vágólapra másolva!
A Mol Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz együttműködési megállapodást írt alá 2008. január 22-én Szegeden az Arad-Szeged gázvezeték építéséről - közölte a Mol Földgázszállító Zrt. közleményben.
Vágólapra másolva!

A megállapodás szerint a 700 milliméter átmérőjű nagynyomású csővezetéket 2009 végén helyezik üzembe. A magyar oldalon 47 kilométer hosszú vezetéket építenek, míg a román oldalon a vezeték 61,7 kilométer hosszú lesz, amiből 36,7 kilométer már.

A magyar szakasz mintegy 9 milliárd forintból épülhet meg - válaszolta Lakatos Edina, a Mol Földgázszállító Zrt. szóvivője az MTI kérdésére. A vezetéket a két fél üzemelteti majd - tette hozzá.

A Transgaz ügyvezető igazgatója, Ioan Rusu a közleményben kiemelte: "A megállapodás legfőbb célja, hogy megfeleljünk az ellátási biztonság követelményének azáltal, hogy a szomszédos országok gázszállító hálózatait csővezetékkel kapcsoljuk össze".

Bár az Arad-Szeged gázvezeték nem része más projektnek, Zsuga János, a Mol Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett a Mol Földgázszállító 2007 decemberi kezdeményezésére a közép- és délkelet európai gázszállító hálózatok egyesítésére. "A most aláírt megállapodást is ugyanazon érvek motiválják, amelyek (...) a NETS kezdeményezésünk hátterében állnak" - mondta.

A korábbi közlés szerint a Mol Földgázszállító Zrt. Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia, Bulgária és Ausztria gázszállító vállalatait kérte fel arra, hogy hozzanak létre közös tulajdonban levő regionális gázszállító társaságot, mert a hálózatok összekapcsolásával lényegesen jobb tőkehatékonyságot és kapacitáskihasználtságot érhetnek el.