Rekordösszeget csalt ki a bróker

Vágólapra másolva!
Franciaország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja leleplezte egyik brókere jelentős összegű csalását, emiatt a bank 4,9 milliárd eurós veszteséget szenvedett el. A bróker, akit a Société Générale (SocGén) nem nevezett meg, hatáskörét túllépte és becsapta a befektetőket.
Vágólapra másolva!

A történelem eddigi legnagyobb brókercsalása megrendítette a bankot, amely amúgyis nagy bajban van a jelzáloghitel-piaci válság következtében. Ez utóbbi 2,05 milliárd euró veszteséget okozott a pénzintézetnek.

A bank részvényeivel való kereskedést az eset bejelentése után felfüggesztették a párizsi tőzsdén. Az ügyet vizsgálja a francai központi bank is. A SocGén papírjai az elmúlt fél évben értékük mintegy felét elvesztették. Szerdán 4,1 százalékos esés után a papírok 79,08 eurón zártak.

A bank közlése szerint a csalást a francia piaci részlegen a január 19-20-i hétvégén leplezték le. A "méretében és jellegében rendkívüli" csalást a határidős üzletekkel foglalkozó bróker követte el 2007-ben és 2008-ban "részletes kidolgozott fiktív tranzakciókkal" - ahogyan a bank közleményében fogalmaz.

A bróker, aki beismerte tettét, a bankcsoport biztonsági rendszerének ismeretében tudta tartósan leplezni tranzakcióit. Az alkalmazott elbocsátása folyamatban van és felettesei is távozni fognak. Daniel Bouton elnök-vezérigazgató is felajánlotta lemondását, de azt az igazgatótanács nem fogadta el.

Amennyiben a részletes vizsgálatok megerősítik a csalás tényét, úgy az messze meghaladja összegében a brit Barings bankot térdre kényszerítő csalást, amit 1995-ben Nick Leeson követett el. Leeson a bank szingapúri határidős részlegének menedzsere 860 millió fontos (akkori értéken 1,38 milliárd dolláros) veszteséget okozott az ázsiai határidős piacon végzett műveletekkel, és ezzel felemésztette a több mint 230 éve működő bank készpénztartalékait.

A SocGén a veszteség és a leírások ellenére a múlt év egészében 600-800 millió euró közötti adózás utáni nyereséget érhetett el.