Leépít Dorogon a Sanyo

Vágólapra másolva!
Megszünteti a tölthető akkumulátorok gyártását dorogi gyárában a Sanyo Hungary Kft. Az e területen dolgozó 841 főből 200-at a gyár napelemrészlegében foglalkoztatnak tovább, a többieknek a vállalat a munkaügyi központtal együttműködve próbál állást találni - jelentette be Oe Josio, a Sanyo Hungary elnök-ügyvezetője pénteken a gyárban tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az akkumulátorok gyártását 2008 szeptemberéig Kínába telepítik át - tette hozzá a gyár vezetője, aki elmondta: Magyarországon a növekvő bérköltségek miatt már nem hoz hasznot a tölthető elemek gyártása.

A Sanyo a munkaügyi központtal közösen munkába helyezési bizottságot alakított, és a környék vállalataink illetékes vezetőivel együttműködve próbál állást találni a dolgozóknak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az elbocsátott dolgozóknak a törvényes juttatásnál 1-2 hónappal több végkielégítést fizetnek, illetve további maximum kéthavi bérrel jutalmazzák azokat, akik az akkumulátorgyártás befejezéséig az üzemben maradnak - mondta el a válságot kezelő konzultációs bizottság elnöke, Vass Ferenc.

A problémát súlyosbítja, hogy Dorog munkaügyi helyzete ma rossz, és a térségben még ebben az évben további kétszáz fős leépítésre lehet számítani - jelentette ki a tájékoztatón a Közép-Dunántúli Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese, aki konkrét céget nem kívánt megnevezni.

Az üzemben 2007 végén 1349 fő volt a teljes létszám, az elbocsátani tervezett 641 ember közel fele Szlovákiából járt dolgozni.

A Sanyo Hungary vezetője elmondta, a továbbiakban a cég Magyarországon a napelemek gyártására koncentrál, 2009-ben a legnagyobb napelemmodul-gyártó üzemegységét indítja be Dorogon.

A Sanyo Hungary 2000-ben kezdte meg a tölthető elemek gyártását, 2005-ben indult a napelemgyártás, és 2006 végén indították be a légkondicionálók előállítását. A cég árbevétele 2005-ben 376 millió euró, 2006-ban 361 millió euró volt.