Pénteken további emelkedés lehet a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacokon pénteken folytatódhat a javulás a hét eleji pánik elmúltával: az összeomlás után keresettek a indokolatlan spekuláció miatt olcsóbbodott részvények. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 huszonkilenc pont körüli nyereséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 negyvenegy pont körüli előrelépéssel kezdhet. Óvatos optimizmusra, de törékeny hangulatra lehet számítani a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) pénteki kereskedési napján az MTI által megkérdezett részvénypiaci elemzők szerint.  
Vágólapra másolva!

A magyar tőzsdén Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője jelentős változásra nem számít, de az elmúlt napok emelkedése miatt reálisnak tartja, hogy a befektetők realizálják nyereségüket. Hozzátette, hogy a nap végén ismét a pozitív tartományba emelkedhet az index a pozitív nemzetközi hangulat hatására.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője elmondta: az index pozitív tartományban nyithat, ám egy kisebb negatív hírre is megváltozhat az irány. Szerinte óvatos optimizmus jellemzi majd a pénteki kereskedést.

A japánok 4 százalékos emelkedéssel nyitották a pénteki napot

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken meredeken emelkedett. A javulás élén a pénzügyi részvények jártak, miután híre ment, hogy a bajba került amerikai kötvénybiztosítóért, az Ambacért vevő jelentkezett. Az olcsóbbodó jen segítette a fő exportőröket is.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 536,38 pontos, azaz 4,10 százalékos nyereséggel 13 629,16 ponton zárt, 10,97 százalékkal alacsonyabban az év véginél. Ezen a héten 1,67 százalékot vesztett, a múlt héten 1,77 százalékot, az előző héten 3,95 százalékot vesztett. Tavaly 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, ezzel tavaly a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül.

A pénteki tőzsdezárás idején a dollár 107,44 jen volt Tokióban, 0,35 jennel drágább a csütörtöki későinél, és az euró 158,39 jen, 0,34 jennel drágább, mint csütörtökön későn. Az euró 1,4742 dollár volt, 0,0018 dollárral olcsóbb, mint csütörtökön későn.