Megegyeztek az USA élénkítő csomagjáról

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök és a washingtoni törvényhozás két pártjának vezetői megegyezésre jutottak a gazdaságélénkítő csomag részleteiről. Így nem lesz akadálya az összesen 150 milliárd dollár értékű intézkedéscsomag elfogadásának - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az összegből 100 milliárd dollár marad a lakosság zsebében, 50 milliárd pedig az üzleti szférát segíti. A személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek, illetve házaspárok az idén 600, illetve 1200 dollárt, plusz gyermekenként 300 dollárt kapnak vissza adójukból.

Egyedülállók esetén 75 ezer dollár, házaspároknál 150 ezer dollár fölötti jövedelmeknél 1000 dolláronként 5 százalékkal csökken a visszatérítés. A tavaly legalább 3000 dollárt kereső egyedülállók, illetve házaspárok, akik nem fizettek szja-t, 300, illetve 600 dolláros állami csekkre lesznek jogosultak. A cégek az új berendezések beszerzési költségének 50 százalékát azonnal leírhatják, a kisvállalkozások esetén 250 ezer dollár a limit. Közvetlenül a lakáspiac élénkítését szolgálja, hogy felemelik az Egyesült Államok két legnagyobb lakáshitelezője, a Fannie Mae és a Freddie Mac által felvásárolható egyedi jelzáloghitelek maximális összegét, amitől a nagyobb kölcsönök kamatának csökkenését várják.

A kongresszus demokrata elnöke, Nancy Pelosy közölte, hogy pártja kész további javaslatokat tenni, ha ez a csomag nem lenne elegendő és a szenátus vezetői is hasonlóan nyilatkoztak. Szakértők kevésnek tartják a 150 milliárd dollárt, amely az USA GDP-jének egy százalékával egyenlő. Ráadásul az adó-visszatérítések csak az év második felében éreztethetik hatásukat, mert csak akkor esedékesek a visszautalások. A 2001-es terrortámadás utáni hasonló program tapasztalatai szerint az állami támogatásnak köszönhető pluszkereslet csak a karácsonyi szezonban jelenik meg a piacon.