Vágólapra másolva!
A betegeknek egyszerűbb hozzáférést, a gyártóknak viszont jelentős pluszköltséget jelent az EüM intézkedése, miszerint februártól tíz, eddig térítésmentesen kapható orvosság után kell minimális térítési díjat fizetni - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Ezen úgynevezett különkeretes gyógyszereket a rászorulók a szakellátó intézményekben kapták elvben ingyen, a gyakorlatban viszont két vizitdíj - a háziorvosnál és a szakrendelőben fizetett összeg - ellenében.

A legtöbb betegnek egyszerre csak 2-4 hétre elegendő orvosságot adhattak a centrumokban; mostantól akár háromhavi adagot is felírhatnak a szakorvosok. A speciális készítményekhez eddig a szakellátó helyeken lehetett hozzájutni, a későbbiekben viszont valamennyi patikában beszerezhetővé válnak.

A különkeretes gyógyszerek támogatási rendszerének felülvizsgálatát a betegek érdekében kezdeményezték - mondta az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes szerint a legfontosabb változás, hogy a későbbiekben csak a vizitdíjat és a minimális térítési díjat kell kifizetni; az intézkedés több ezer beteget érint. A gyártóknak valamennyi, a különkeretes körből kikerülő készítmény után 12 százalékos adót kell fizetniük.

Tavaly összesen 1,05 milliárd forintot költött az állam ezkere az orvosságokra, idén 1,26 milliárddal kalkulálnak.Horváth szerint a tévesen dobozdíjnak titulált minimális térítési díj kiterjesztése miatt a gyártók árversenyre kényszerülnek, amelynek a betegek lehetnek a nyertesei.