Rossz évet zártak a pénztárak

Vágólapra másolva!
A nyugdíjpénztárak évkönyvében a 2007 igen rossz esztendőnek számít. A legjobb teljesítményűek is legföljebb inflációközeli hozamot értek el - írja a Népszabadság. Az AXA-nál például két számjegyű hozamban reménykedtek, bár Zolnay Judit elnök szerint a pénztári szféra átlagához viszonyítva így sem végeztek rossz helyen.
Vágólapra másolva!

A pénztárak vezetői hitelesített eredmények híján még nem tették közzé a múlt évi eredményeiket. Eddig csak az Évgyűrűk számolt be arról, hogy a vagyonkezelés bruttó hozama tavaly meghaladta a 7,3 százalékot, a nettó pedig a 6,6 százalékot- derül ki a Népszabadságból.

A pénztárak többsége egyre inkább nyit a külföldi részvénypiacok felé, ez jellemezte az Évgyűrűket is. A bizonytalan befektetési környezetben mind nagyobb szerepük lesz a strukturált termékeknek.

Az elmúlt évben mintegy százezren váltottak pénztárat - említette az Évgyűrűk elnöke. Tapasztalatai szerint ezekben a döntésekben nem a választott, illetve elhagyott pénztár teljesítménye, hanem sokkal inkább az ügynökök érdeke játszott szerepet. A jutalékok révén - úgy becsülte - mintegy hárommilliárd forint landolt tavaly a zsebükben