Európa erejét bizonygatják a csúcsvezetők

Vágólapra másolva!
A négy legnagyobb európai gazdaság vezetői kedden várhatóan közös nyilatkozatban intik nyugalomra a piacokat, hangsúlyozva, hogy Európa pozíciói továbbra is stabilak, emellett valószínűleg nagyobb átláthatóságot kérnek a bankoktól és a hitelminősítő intézményektől. A találkozó hallgatólagos üzenete a Guardian szerint az is, hogy a zavart elsősorban az egyesült államokbeli szabályozási és költségvetési kontroll gyengesége idézte elő.
Vágólapra másolva!

Az esti rendkívüli találkozót Gordon Brown brit miniszterelnök hívta össze Londonba, hogy tegyenek valamit a növekvő piaci zavarok ellen, és hogy egyúttal európai elkötelezettségét is bizonyítsa. A talákozóra Nicolas Sarkozy, Angela Merkel és Romano Prodi is hivatalos, akik a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G8-csoport európai tagjainak államfői. Az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót is meginvitálták, hogy a kisebb országok is képviseltetve legyenek, és hogy megcáfolják azon vádakat, miszerint a négy nagy diktálja az unió pénzügyi krízisre adott válaszait - olvasható a Guardianben.

Az esti konferencián a vezetők várhatóan kiállnak majd az öreg földrész gazdasági alapjainak egészséges volta mellett, és hangsúlyozzák, hogy az infláció és a munkanélküliség ellenőrzés alatt van. Ezenkívül valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap nagyobb szerepére is felhívják majd a figyelmet, amely egyfajta korai figyelmeztető rendszer lehetne a globális pénzügyi zavarok indulásakor. Abban vitán felül egyetértés van, hogy a bankok európai szintű szabályozásában reformra van szükség, amint a pénzintézetek egyre inkább határokon átnyúlva tevékenykednek. A brit álláspont a nemzetközi pénzintézetek kooperációjában látja a megoldást, és abban, hogy kitettségüket a lehető legrövidebb időn belül teljesen hozzák nyilvánosságra.

Tüske Amerikának

Brown régebb óta hangoztatott, a nagyobb áttekinthetőséget kívánó véleménye azonban némileg kontrasztban állhat a francia és olasz sürgetéssel, miszerint a bankoknak európai szintű felügyelet kell, a hitelminősítők szigorúbb ellenőrzése mellett. "Nem szabad arányt tévesztenünk és el kell kerülnünk a kísértést, hogy törvényt és szabályozást hozzunk minden egyes eshetőségre, ahogyan azt az amerikai kormányzat tette az Enron-botrány után, amely gyakorlatilag ugyanannyi nehézséget okozott, mint amennyire választ remélt adni" - fejtette ki részletesebben a brit véleményt Alistair Darling pénzügyminiszter. Sarkozy egyes bankárok mohóságát támadta, és azt nyilatkozta, hogy a pénzügyi rendszer elveszítette eredeti célját, és erősen kritizálta "az órák alatt hatalmas profitokat és veszteségeket eredményező ügyleteket".