Politikai nyomás a Société vezetőségén

Vágólapra másolva!
A francia Société Générale bank Jérome Kerviel bróker csalásának tulajdonított közel ötmilliárd eurós veszteségében az elnök-vezérigazgató, Daniel Bouton felelősségére figyelmeztettek kedden francia kormánytagok. Az ügyben megszólalt a francia államfő is.
Vágólapra másolva!

Miután a 31 éves alkuszt szabadlábra helyezte a párizsi bíróság, Nicolas Sarkozy államfő hétfőn este újságírói kérdésre a következőket mondta a bank vezetőjéről: "olyan világban élünk, amelyben ha - kétségtelenül legitim módon - valakinek magas a jövedelme, nagy gond esetén nem vonhatja ki magát a felelősségvállalás alól". Az elnök szerint az "esemény nem maradhat következmények nélkül".

A Capital pénzügyi magazin szerint 2005-ben Daniel Bouton volt a legtöbbet kereső francia vállalatvezető, ugyanis közel 4,5 millió eurót emelkedett részvényeinek értéke a Société Générale részesedéseiben.

A France Info hírrádiónak adott interjújában Rachida Dati igazságügyi miniszter úgy vélte, hogy "az ügyben nagyon súlyos, szabálysértések történtek", s ezért is fellebbezett szerinte a párizsi ügyészség a hivatali bizalommal való visszaélés, valamint hamisításért és hamisított okiratokkal való visszaélés gyanújával hétfőn megvádolt bróker elengedése ellen.

A bíróság ugyanis a csalási kísérlet vádját ejtette Jérome Kerviellel szemben, akinek semmilyen személyes és közvetlen haszna nem származott abból, hogy fedezet nélkül kötött határidős megállapodásokat, amelyeket egy második, nem valóságos tartalmú portfólióval fedett le, s ezzel 4,9 milliárd eurós veszteséget okozott a banknak.

A miniszter szerint "mindenki felelősségének ki kell derülnie és mindenkinek magyarázatot kell adnia ebben az óriási méretű ügyben". Ugyanakkor hozzátette, hogy nem az ő dolga lemondásra felszólítani Daniel Boutont.

Az LCI hírtévének adott interjújában Christine Lagarde gazdasági miniszter úgy gondolta, hogy a Société Générale válságban van, de ő is úgy vélte, hogy nem a kormány, hanem az igazgatótanács tagjainak a felelőssége a bank vezetőinek sorsáról dönteni. A gazdasági miniszter jelezte: a tárca pénteken nyújtja át jelentését a "csalásról" Francois Fillon kormányfőnek, amelyben az események kronológiáját vizsgálták és azt, hogy a bank ellenőrzési rendszere miért nem működött hatékonyan.

Az 57 éves Daniel Bouton - aki 1997 óta áll Franciaország egyik legnagyobb bankjának az élén - a múlt héten, miután fény derült a rekordcsalásra, benyújtotta lemondását az igazgatótanácsnak, amely azt akkor nem fogadta el és azt kérte az elnök-vezérigazgatótól, hogy "állítsa újra a rentábilis növekedés útjára a befektetési csoportot". Bouton jelezte: lemondási nyilatkozata továbbra is aktuális. Az igazgatótanács legközelebb szerdán ül össze.

A válság miatt újra megkezdődtek azok a spekulációk, amelyek szerint a legjövedelmezőbb francia bank, a BNP Paribas ajánlatot tehet a Société Générale-ra. A jelenlegi elnök-vezérigazgató 1999-ben hónapokon át folytatott tőzsdecsatát az akkor még önálló BNP-vel, amely a Paribas-val és a Société Générale-lal egyesülve szeretett volna egy közös bankot létrehozni. Boutonnek akkor sikerült a csoport önállóságát megőriznie és távol tartania a Société Générale-t a bankszektorban egyre szaporodó egyesülésektől.