Kilakoltatják az adósokat az USA-ban

2008.01.29. 9:49

Az amerikai Shaker Heights szellemváros, az Ohio állambeli Cleveland egyik elővárosa. Egész kerületek néptelenedtek el az utóbbi hónapokban-években, miután a lakók nem tudták fizetni házaik hitelrészleteit. Sok családot kilakoltattak, a bankok lefoglalták az ingatlanokat.

Mások önszántukból költöztek el, abban a reményben, hogy más városokban talán munkát találnak. A térségben sok gyár bezárt, a dolgozók elvesztették munkahelyüket. A néhány éve még élénk forgalmú utcák ma már üresek. Gondozatlan házak, gazzal benőtt telkek. Mindez az Egyesült Államokat sújtó jelzáloghitel-piac válságának következménye.

Sok házon Eladó felirat lóg, és sok épület bedeszkázva a kábítószerező hajléktalanok és önkényes házfoglalók visszatartására. A legtöbb elhagyott házból már kilopták a vízcsöveket, leszerelték az ajtókat és ablakokat, eltávolították az alumínium zsaluzatot. A közbiztonság fenntartására a helyi rendőrőrs tisztjeinek száma 2006 óta megháromszorozódott.

A városban maradt kevesek egyike, a Chagrin utcában lakó 60 éves Sarah Evans kénytelen volt táblát kiszögezni házára, hogy ne zaklassák. Utcájában alig él rajta kívül valaki. Őt is kilakoltatás fenyegeti. Az utóbbi 30 évben rendesen fizette a részleteket, 2003-ban azonban aláírattak vele egy olyan újrafinanszírozási szerződést, amelynek apró betűs része radikális kamatemelést tett lehetővé. Már nem képes lépést tartani a részletekkel, 2006 óta 24 ezer dollár tartozást halmozott föl.

A városka Eagle Fresh bevásárlóközpontjának parkolója is kong az ürességtől. Az üzletben a pénztáros a 24 éves Myra Bibldwit,  egyike annak a kevés helyi lakosnak, aki meg tudta tartani munkáját. Mint elmondta, egy átlagos napon óránként ha egy-két vásárló betéved az üzletbe.

Az Eagle Freshtől 10 percre lakó 50 éves Laura Johnston elmondta, hogy az utcában, ahol lakik, a házak fele kiürült. A hitelrészletek az utóbbi években megkétszereződtek és a lakók ezt már nem tudták fizetni. A hitelezők pedig könyörtelenek voltak, kilakoltatták őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK