Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság az ingatlanpiaci és a hitelezési válság hatására a várakozásokat is meghaladó mértékben vesztett lendületéből a múlt év utolsó negyedévében. Ezzel erősödtek a kamatemelési várakozások.
Vágólapra másolva!

A várt 1,2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés helyett 0,6 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság 2007 utolsó negyedévében - közölte szerdán a kereskedelmi minisztérium első becslésében. A becsült adat még jelentősen változhat. A harmadik negyedévben még 4,9 százalék volt a GDP növekedési üteme. Így a tavalyi évi növekedési ütem 2,2 százalék lett, amire 2002 óta nem volt példa.

A negyedik negyedévi ütemvesztés részben a háztartások fogyasztásának lassulásával és az ingatlanpiac 1 százalékpontos csökkenésével magyarázható. Az ütemvesztéshez hozzájárult a cégeknek, köztük az autóipari vállalatok készleteinek erőteljes leépítése is, ami egyben az idei első negyedévi növekedési ütem ösztönzője is lehet. Ugyanakkor gyorsult az áremelkedések üteme, 3,9 százalékot ért el az előző negyed 1,8 százalékos fogyasztói árdrágulásával szemben. A Fed 1-2 százalék közötti árdrágulási ütemet tart elfogadhatónak. 2007 egészében a fogyasztói árak 2,5 százalékra lassultak a 2006-ban mért 2,78 százalékról.

Az adat alapján erősödhetnek viszont azok a várakozások, amelyek az amerikai jegybanktól szerda este egy újabb komolyabb kamatvágást várnak. A piaci konszenzus 50 bázispontos mérséklésre számít. Így az amerikai kamatszint 3 százalék lehet.

Kivárás a Wall Streeten

A szerdai börzei kereskedés kezdete előtt gyengébben állnak a határidős indexek a New York-i tőzsdéken: a befektetők kivárnak a vásárlással a Fed ma esedékes kamatdöntése előtt, de rontotta hangulatukat a Yahoo vártnál kedvezőtlenebb előrejelzése is. A veszteségek csökkentek a vártnál erősebb foglalkoztatási adatok hatására, ám a GDP-adatok nyilvánosságra kerülése után visszatértek a korábbi értékek. A piacra nyomasztóan hatott a jelzálog-válság legújabb híre, a svájci UBS AG meglepetést keltő 4 milliárd dolláros leírása és jelentős vesztesége is.