Megint 120 forintos osztalékot fizet az Egis

Vágólapra másolva!
Részvényenként 120 forint, azaz 12 százalékos osztalék kifizetéséről döntött az Egis közgyűlése. Az osztalékalap a korábbi évekhez hasonlóan idén is 934 millió forint, miközben a cég adózott profitja közel felével csökkent.
Vágólapra másolva!

A társaság fő piacán, Magyarországon csökkent a gyógyszerfogyasztás, a 2007 elején bevezetett kormányzati intézkedések pedig árcsökkenést eredményeztek. Mindezek eredményeként az Egis az előző évinél 4 százalékkal kisebb, 31,9 milliárd forint árbevételt ért el a belföldi piacon.

A magyar piac gyenge teljesítményének ellensúlyozására a többi piacán a forgalom maximális növelésére törekedett az Egis, a teljes exportárbevétel 320 millió dollár volt. A legjobb eredményt az Servier-Egis együttműködés eredményeként a nyugat-európai piacon nyújtotta a cég. Az együttműködés keretében 35 százalékkal nőtt az értékesítés, értéke 22,6 milliárd forint volt, ami a teljes árbevétel 24 százaléka.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. éves rendes közgyűlése elfogadta az Egis nemzetközi számviteli elvek (IFRS) szerinti konszolidált beszámolóját is. E szerint az Egis-csoport árbevétele a 2006/2007-es üzleti évben 5,8 százalékkal emelkedett, 117,176 milliárd forintot tett ki, az adózott eredmény 54,9 százalékkal 7,622 milliárd forintra csökkent. A konszolidált mérlegfőösszeg 125,842 milliárd forintot ért el, az előző évhez képest 8,2 százalékkal emelkedett.

A konszolidált saját tőke értéke egy év alatt 6,5 százalékkal 108 milliárd forintra nőtt. Az árbevétel 65 százaléka exportból, 35 százaléka a belföldi piacról származott - ismertette Marosffy László vezérigazgató-helyettes az igazgatóság nemzetközi számviteli elvek szerinti beszámolóját a közgyűlésen. A társaság az üzleti év során 10,7 milliárd forintot költött beruházásokra, 9 százalékkal nagyobb összeget az előző évinél. Kutatás-fejlesztésre 7,6 milliárd forintot, árbevételének 8,2 százalékát fordította - mondta a vezérigazgató-helyettes.