Növekszik a lengyel gazdaság

Vágólapra másolva!
A lengyel gazdaság 6,5 százalékkal bővült tavaly, a 2006-os százalék után, közölték a lengyel statisztikai hivatalban szerdán első becslésként. 2006-ban 6,2 százalékos volt a gazdasági növekedés. Erre az évre 5,7 százalék körüli GDP-növekedésre számít a lengyel kormány
Vágólapra másolva!

Lengyelországban tovább csökken a munkanélküliség, a kiskereskedelmi forgalom rendkívüli módon nő a korábbi, igen alacsony szintekről - a központi bank folytonosan kamatemeléssel fenyegetőzik, a legközelebbi szigorítás éppen a nap folyamán, szerdán várható.

A Lengyel Nemzeti Bank a decemberi kamatdöntésével átmenetileg változatlanul, 5,00 százalékon hagyta alapkamatát. A bank utoljára november végén szigorított, negyedszer a tavalyi év során, ismét negyed százalékponttal.

Noha a lengyel gazdaság növekedési kilátásai nem egyértelműen jók, a piacon további szigorításra számítanak, miután decemberben tovább gyorsult a tizenkét havi infláció, 4,0 százalékon hároméves csúcsot ért el, és idén az első félévben a pénzügyminisztérium szerint még gyorsulni fog, mielőtt a második félévben talán lassul; 2006. decemberben 1,4 százalékos volt.

De enélkül sincs túl sok titok a jövőt illetően: a központi bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Marian Noga, központi bankártól szokatlan módon, már tavaly augusztus végén legalább három további szigorítást ígért ez év, vagyis 2008 közepéig, az inflációs nyomás és az államháztartás helyzete miatt.
A Lengyel Nemzeti Bank tavaly, 2007. április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után, megkezdte a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló, nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással magyarázva intézkedéseit. A "nem elsőrendű válság" okozta nemzetközi tőkepiaci bizonytalanság miatt ősszel szüntetet tartott, de csak novemberig bírta a tétlenséget.
A lengyel hazai össztermék növekedési üteme tavaly 6,5 százalékos volt a szerdán megjelent előzetes becslés szerint, tíz éven belül a leggyorsabb, meghaladva a körülbelül 6 százalékos GDP-növekedésre szólt, előzetes kormánybecslést. 2006-ban átlagosan 6,2 százalékkal bővült a lengyel gazdaság, kilenc éven belül a leggyorsabban.

A lakossági fogyasztás tavaly 5,2 százalékkal nőtt változatlan áron, 2006-os, 4,9 százalékos éves átlagról gyorsulva. 2005-ben 1,8 százalékkal bővült a lakossági fogyasztás.
A beruházások értéke, változatlan áron, 20,2 százalékkal volt több a 2006-osnál. 2006-ban egész évben 15,6 százalékos átlagos többletet mértek.

A gazdasági növekedés várható lassulása ellenére a Lengyel Nemzeti Bankban továbbra is túl erősnek tartják a számokat, mert a nagy beruházási ütem nyomán a foglalkoztatás, a nyugat-európai konkurencia miatt a bérszínvonal - és vele a lakossági fogyasztás - egyenetlenül bár, de a termelékenység növekedését meghaladva nő, és ez, együtt az energiaárak okozta külső hatással, erősíti az inflációs nyomást, függetlenül attól, hogy a lengyel pénzügyminisztériumban szinte biztosra veszik: a GDP-növekedés az idén, azaz 2008-ban legföljebb 5,7 százalékos vagy akár annál kisebb ütemű lesz.

Utolsó adat szerint decemberben a bruttó átlagbér a vállalkozási szektorban, 3246 zlotyi (231 368 forint) a novemberi 3092,01 zlotyi után, 7,2 százalékkal haladta meg a 2006. decemberit, a novemberi 12 százalékos és előtte az októberi, 11 százalékos éves többlet után. Ezzel tavaly átlagosan 9,2 százalékkal volt magasabb az átlagbér a 2,5 százalékos évi átlagos infláció mellett , mint 2006-ban.