Már termel a Mol biodízelgyára

Vágólapra másolva!
Komáromban megkezdte termelését az ország legnagyobb biodízelgyára, amely Rudi Roth osztrák üzletember és a Mol közös vállalkozása. Működése révén Csányi Sándor Mol-alelnök agrárcégének repceüzlete is többet fialhat - írja a Népszabadság. 
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a biodízelgyártás az osztrák Roth-csoporthoz, és a Molhoz tartozó Rossi Biofuels komáromi gyárában. Ezzel az ország legnagyobb ilyen adalékgyártó üzeme kezdte meg működését, amelyet 40 millió eurós befektetéssel hoztak létre. A gyár évente 150 ezer tonna biodízelt állít elő. A termék legfontosabb alapanyaga a repce.

Épp időben indultak: január elsejétől ugyanis a magyar kutaknál tankolt normál gázolajnak is legalább 4,4 százalékig kell növényi eredetű - a környezetet kevésbé szennyező - tüzelőanyagot tartalmaznia. (Legalábbis ha a forgalmazó nem kívánja megfizetni az alacsonyabb bioaránnyal járó magasabb jövedéki adót.) Értesülésünk szerint a Mol is erre az időpontra időzítette az átadást: a 25 százalékban saját tulajdonú üzeméből ugyanis gazdaságosabban tudja beszerezni az anyagot, mint más cégektől. A korábbi tájékoztatások szerint a Mol biodízel-beszerzésre kiírt 2006-os pályázata során más cégekkel is kötött szerződést. Így a jövőben is vásárolhatnak egyéb forrásból. A magyar olajcég éves belföldi biodízeligénye 200 ezer tonna, amelyből 120 ezret vásárolnak majd Komáromból.

A Gazdasági Versenyhivatalnak az üggyel kapcsolatos engedélyéből kiderül: a komáromi Rossi Biofuels Zrt.-t 75 százalékban tulajdonló osztrák Rossi Beteiligungs GmbH a Rudolf Roth osztrák üzletember irányította cégcsoport tagja. A Mol nem most került először kapcsolatba Rudi Roth volt futballkapus vállalkozásaival. 2004-ben ugyanis megvásárolta tőle a Roth Heizöle GmbH többségét. A cég 20 Roth márkájú benzinkutat illetve 52 automata dízelkútoszlopot üzemeltet Graz és Linz térségében.

A Mol-résztulajdonú komáromi üzem indulásával tovább nő az ország repceigénye. Ez mások mellett Csányi Sándornak, a Mol alelnökének - az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának - sem jön rosszul: magánbefektetőként, illetve közvetve ugyanis épp tavaly vette át az irányítást Magyarország egyik legnagyobb repcetermeltetőjénél, a dél-magyarországi Bóly Zrt.-nél. A KSH kimutatása szerint tavaly az országban megmásfélszereződött a repcetermesztés, nyilvánvalóan az unió által támogatott biodízelgyártás szívóhatásaként

Csányi Sándor házon belül van a szintén agrárgazdaságnak számító Dalmand Zrt.-ben is, ahol a benzinbe kevert bioetanol alapanyagául szolgáló kukorica emelkedő árának is örülhet, hasonlóan a Bólyhoz. A magyar jogszabályok a benzinben már tavaly év közepétől 4,4 százalékos bioetanol-arányt írtak elő.