Vágólapra másolva!
Az RWE német közműcsoport lesz a hatodik partner a Kaszpi-tengert Nyugat-Európával összekötő Nabucco vezeték létrehozására alakult konzorciumban - közölte a Reuters-szel Hilmi Guler török energiaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A német cég február 5-én írja alá az erről szóló megállapodást, ami a török kormány, illetve a Botas török gázcég jóváhagyásának elhúzódása miatt késlekedett eddig. A francia Gaz de France ugyancsak aspirált a hatodik helyre, de Ankara ezt megvétózta azon francia törvény miatt, amely bűncselekménynek minősíti az örmények ellen 1915-ben elkövetett népirtás tagadását.

A tervek szerint 4,6 milliárd eurós költséggel 2012-től üzembe helyezhető 3330 kilométer hosszú gázvezeték Törökországon és a Balkánon halad keresztül Ausztriáig, és az EU az orosz gázszállításoktól való egyoldalú függés megszűnését várja tőle. Az RWE csatlakozása felgyorsíthatja a megvalósítást. A német cég több mint 100 ezer kilométer hosszú gázvezetéket üzemeltet és több mint 10 millió fogyasztót lát el Németországban, Csehországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában és Hollandiában, emellett 680 terawattórával egyenértékű gázkészlettel rendelkezik.

A projektben az RWE-n kívül a Botas, a Bulgargaz, a román Transgas, az OMV és a Mol is részt vesz, de további partnerek bevonását is tervezik. Egyebek között a Socar azerbajdzsáni állami olajcégre gondoltak, de Türkmenisztán és Kazahsztán is szóba jöhet.